![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
proszę o pomoc mam dwie tabele RODZINA(id_rodziny, Nazwisko, Ulica) OSOBA(Id, Id_rodziny, Nazwisko, Imie) do jednej rodziny należy kilka osób Jak wyświetlić mniej więcej taki wynik: rodzina nazwisko, rodzina.id, osoba.imie(ojciec), osoba.imie(dziecko1), osoba.imie(dziecko2) itd ? Proszę o nakierowanie, przypuszczam, że powinno się sprowadzić do prawidłowego zapytania + pętla, w moich próbach zawsze niepotrzebnie powtarzały się dane rodziny przy osobach, a tego nie chcę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MySQL słabo nadaje się do takich zapytań.
Możesz użyć GROUP_CONCAT, ale wtedy będziesz miał imiona w jednej kolumnie. W innym przypadku zapytanie będzie ograniczone - trzeba założyć z góry ilość dzieci. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jakby założyć że będzie pozycja przy każdej osobie (typ w rodzinie = 1 ,2, 3..8), może to jakoś pomóc?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, bez tego nie obyłoby się, ale i tak trzeba założyć w zapytaniu stałą ilość kolumn (członków rodziny).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
w takim razie tak założę,
tylko czy mogę jakieś dalsze wskazówki prosić? |
|
|
![]()
|
|
Tu jest podobny przykład: http://stackoverflow.com/a/3122070/5889778
Oczywiście bez INSERT, a code to u Ciebie numer członka rodziny przypisany do rekordu w tabeli osoba. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:28 |