![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki oto kod i chciałbym żeby każdy z narysowanych pasków miał kolor o jeden stopień wyższy.
Próbowałem zrobić to w arrayu ale nie wiem jak wyodrębnić kolory... (uczę się ![]() Za pomoc z góry dziękuję ![]() https://jsfiddle.net/ta2z06fq/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 9 Dołączył: 14.09.2016 Skąd: Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zdaje się że w pętli nic nie zmieniasz stąd też taki efekt
czy chodzi ci o taki efekt? Kod Edit in JSFiddle
JavaScript HTML CSS Result function rysuj(){ draw(); cooler(); } function draw(){ var canvas = document.getElementById("canvas"); var ctx = canvas.getContext("2d"); var dec = 9; var paskow = 10; var limit = 255-(dec*paskow); var r = limit; var g = 0; var b = 0; var rit = false; var ritmin = false; var git = false; var gitmin = false; var bit = false; var bitmin = false; var speed = 20; this.cooler = function(){ if (r == limit && g === 0 && b === 0){ git = true; } if(git === true){ g++; if(g >= limit){ git = false; } } if (r == limit && g === limit && b === 0){ ritmin = true; } if(ritmin === true){ --r; if(r <= 0){ ritmin = false; } } if (r === 0 && g == limit && b === 0){ bit = true; } if(bit === true){ b++; if(b >= limit){ bit = false; } } if (r === 0 && g === limit && b == limit){ gitmin = true; } if(gitmin === true){ --g; if(g <= 0){ gitmin = false; } } if (r === 0 && g === 0 && b == limit){ rit = true; } if(rit === true){ r++; if(r >= limit){ rit = false; } } if (r == limit && g === 0 && b == limit){ bitmin = true; } if(bitmin === true){ --b; if(b <= 0){ bitmin = false; } } setTimeout(cooler, speed); document.getElementById("r").innerHTML = r; document.getElementById("g").innerHTML = g; document.getElementById("b").innerHTML = b; document.getElementById("kolor").style.background = rgb; var a = 20; var rH = 70; var rX = 15; for (i = 0; i < paskow; i++){ a += 20; var rgb = ("rgb(" + (r+i*dec) + "," + (g+i*dec) + "," + (b+i*dec) + ")"); document.getElementById("kolor").style.background = rgb; ctx.fillStyle = rgb document.getElementById("rgb").innerHTML = rgb; ctx.fillRect(a, 10, rX, rH+i*2); } }; } rysuj(); var dec = 9; POLSKI var grudnia = 9; OPCJE ROZSZERZEŃWIĘCEJ » Ten post edytował rafkon1990 9.11.2016, 09:34:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Efekt fajny, mogę go zastosować do swojego celu ale chodziło mi dokładniej o to żeby zrobić tablicę np.:
i potem wywołać:
Tylko mam problem z wypisaniem kolorów do tablicy automatycznie. I otrzymuję efekt jak w pierwszym poście. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 9 Dołączył: 14.09.2016 Skąd: Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz ten kod.
Wypełniam tablicę kolor 10 elementami (w pierwszej pętli) i później z nich korzystam w drugiej pętli rysując prostokąty. Kod function rysuj(){ draw(); cooler(); } function draw(){ var canvas = document.getElementById("canvas"); var ctx = canvas.getContext("2d"); var rgb = 255; var rgb2 = 0; var rgb3 = 0; var rgbit = false; var rgbitmin = false; var rgb2it = false; var rgb2itmin = false; var rgb3it = false; var rgb3itmin = false; var speed = 200; this.cooler = function(){ kolor = []; for(j=0; j<10; j++){ if (rgb == 255 && rgb2 === 0 && rgb3 === 0){ rgb2it = true; } if(rgb2it === true){ rgb2++; if(rgb2 >= 255){ rgb2it = false; } } if (rgb == 255 && rgb2 === 255 && rgb3 === 0){ rgbitmin = true; } if(rgbitmin === true){ --rgb; if(rgb <= 0){ rgbitmin = false; } } if (rgb === 0 && rgb2 == 255 && rgb3 === 0){ rgb3it = true; } if(rgb3it === true){ rgb3++; if(rgb3 >= 255){ rgb3it = false; } } if (rgb === 0 && rgb2 === 255 && rgb3 == 255){ rgb2itmin = true; } if(rgb2itmin === true){ --rgb2; if(rgb2 <= 0){ rgb2itmin = false; } } if (rgb === 0 && rgb2 === 0 && rgb3 == 255){ rgbit = true; } if(rgbit === true){ rgb++; if(rgb >= 255){ rgbit = false; } } if (rgb == 255 && rgb2 === 0 && rgb3 == 255){ rgb3itmin = true; } if(rgb3itmin === true){ --rgb3; if(rgb3 <= 0){ rgb3itmin = false; } } document.getElementById("r").innerHTML = rgb; document.getElementById("g").innerHTML = rgb2; document.getElementById("b").innerHTML = rgb3; kolor.push("rgb(" + rgb + "," + rgb2 + "," + rgb3 + ")"); } document.getElementById("kolor").style.background = "rgb(" + rgb + "," + rgb2 + "," + rgb3 + ")"; var a = 20; var rH = 70; var rX = 15; for (i = 0; i < 10; i++){ a += 20; ctx.fillStyle = kolor[i]; document.getElementById("rgb"+i).innerHTML = kolor[i]; ctx.fillRect(a, 10, rX, rH+i*2); } setTimeout(cooler, speed); }; } rysuj(); Odcienie różnią się o 1 wartość r/g/b zatem jest to prawie niezauważalne (zalecam zwiększenie różnicy do najmniej 5). Ten post edytował rafkon1990 9.11.2016, 10:03:03 |
|
|
![]()
|
|
A co zrobić żeby na stałe przypisać wartość do tablicy?
Teraz za każdym razem jak wywołam w konsoli kolor[6] to zwraca mi różne wartości tj.:
A chciałbym żeby za każdym razem kolor[6] zwracał mi swoją jedną stałą wartość. I jeszcze jedna kwestia, nie mogę wypisać więcej niż 13 prostokątów i nie rozumiem dlaczego. Zwiększam wartość j oraz i ale maks to 13 :/ Ten post edytował soliniak 9.11.2016, 11:05:02 |
|
|
![]()
|
|
A co zrobić żeby na stałe przypisać wartość do tablicy? Możesz utworzyć drugą tablicę (globalną) i tam dodawać wszystkie wygenerowane kolory rgb (szybko zapcha dostępną pamięć). Teraz za każdym razem jak wywołam w konsoli kolor[6] to zwraca mi różne wartości tj.:
A chciałbym żeby za każdym razem kolor[6] zwracał mi swoją jedną stałą wartość. Potrzebujesz tablicy o zasięgu globalnym, bądź przekazywać ją do funkcji. I jeszcze jedna kwestia, nie mogę wypisać więcej niż 13 prostokątów i nie rozumiem dlaczego zwiększam wartość j oraz i ale maks to 13 :/ Ależ możesz mieć więcej niż 13 takich prostokątów - wystarczy że zwiększysz szerokość obszaru canvas. |
|
|
![]()
|
|
Ślicznie dziękuję za pomoc
![]() Z szerokością canvas'a przyszło mi do głowy ale uznałem za zbyt łatwe i nie sprawdziłem, heh. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:32 |