![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 5 Dołączył: 18.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taką strukturę kontenerów, i jest ich kilkanaście identycznych w układzie
Gdy jeden z nich zostanie zaznaczony do span dochodzi klasa checked: Teraz dla tego właśnie kontenera <li class="vir"> w którym jest zaznaczony <span class="checked"> chce nadać inne tło. Czy jest to możliwe w css? Czy potrzebuje jakiś kod js który to obsłuży? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W css nie jest to możliwe. W js musisz wyszukać element nadrzędny i go odpowiednio formatować.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmień trochę strukturę i użyj: https://css-tricks.com/almanac/selectors/c/checked/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 5 Dołączył: 18.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie nie za bardzo mogę zmienić układ, ogólnie ten span pojawia się automatycznie w kodzie, w samej strukturze pliku go nie ma więc jakiś skrypt go ładuje ale nie potrafie namierzyć gdzie on jest. Poza tym chyba jak bym namierzył to i tak w innym miejscu na stronie ta funcjonalność musi pozostać nie zmieniona, więc jak zjeśc ciastko i mieć ciastko
![]() Za chwilę przeglądne link który podałeś, tymczasem przy okazji mógłby ktoś podesłać jakiś przykład js który pozwoli mi obsłużyć takie działanie, albo pod jaką nazwą szukać w googlu? Ten post edytował lustfingers 9.11.2016, 09:09:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kod który podałeś umieściłem tak:
Podczas ładowania strony domyślnie jeden element ma klasę checked i tam faktycznie jest dopisywana klasa "test", natomiast gdy zaznaczę inny element to nie ma żadnego zdarzenia które by usuwało klasę z tego li i dodawało do nowo zaznaczonego. EDYCJA Dostałem kilka kodów które powinny działać ale nie działają, wydaje mi sie że mają coś z klasami namieszane ale nie mogę dojść z tym ładu,w oryginale te kody któe dostałem wyglądają tak:
kolejny to:
i trzeci:
EDYCJA 2 Mam działające rozwiązania które u mnie nie działają. Pytanie dlaczego to może u mnie nie działać? Tutaj dwa teoretycznie działające rozwiązania, które u mnie nie ruszają: https://jsfiddle.net/ukbgqn1c/4/ https://jsfiddle.net/ukbgqn1c/3/ Ten post edytował lustfingers 9.11.2016, 19:30:25 |
|
|
![]()
|
|
Zobacz w konsoli jakie masz błędy. I używasz jquery tak do wiadomości.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W konsoli nie mam błędów z tym związanych, jquery jest ładowane to jest PrestaShop i hederze są ładowane skrypty, tym bardziej ze to strona produktu więc musi być, teraz zmieniłem kod na:
więc tym bardziej w konsoli pokazało by mi że nie ma jquery. Ten post edytował lustfingers 9.11.2016, 20:04:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
To jest to, dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 04:53 |