![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
nie wiem czemu wywala error, niby szytsko dobrze
"Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\rcx_portal\test.php on line 7" mam taki kod
P.S. mialem watpliwosci czy dac do do bazy danych czy na php, ale dalem tutaj ... jak zle ... sorry Ten post edytował invx 22.01.2005, 10:11:31 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdzaj mysql_error()
MySQL Query Browser: ulatwia pisanie zapytan, posiada podreczna liste funkcji mysqla z wygodnym wyszukiwaniem, dwuklik na nazwe funkcji i dostajesz jej opis, przyklady uzywania. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma czegoś takiego jak "last_inserted_id()". W manualu mysqla jest tylko cos takiego:
-------------------- code.gosu.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
faktycznie, ale zmienilem na last_insert_id() idostaje kilka Array, Array itd... wywalilem petle while i dostalem jedna Array, dalem var_dump($aaa) i dostalem cos takiego
Kod array(2) { [0]=> string(1) "0" ["last_insert_id()"]=> string(1) "0" } Array ale ostatniego id nie ma tam ... (w bazie ostatni id jaki mam to 33)P.S. a ten mysql query broswer to w wersji PL jest ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 2 Dołączył: 21.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nei lopata to mlotkiem
![]() Kod SELECT id FROM tabela ORDER BY id DESC LIMIT 1; i z glowy ![]() choc Kod SELECT LAST_INSERT ... powinno dzialac...a swoja droga - nie wiem jakie masz zagadnienie, ale moze nie wiesz o funkcji last_insert_id() w php? ![]() -------------------- "Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning."
(Przydatne zapytania MySQL) |
|
|
![]()
|
|
tak... a jesli ostatni rekord bedzie usuniety w bazie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
invx: taka anegdotka, od kiedy zmienne się wczytuje tak
->
ja się uczyłem
-------------------- „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest;
nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II |
|
|
![]()
|
|
co w tym zlego normalnnie ja wysiwetlam, w oryginalnym kodzie tam bylo echo "tekst ... $aaa tekst ...";
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wiesz, że stosowanie interpolacji (zmuszanie php do przeszukiwania ciągów i zamiany zmiennych np. "cos $zm") jest dwa razy wolniejsze (a w php < 4.3 trzy razy) niż stosowanie łączenia ciągów? Stosuj w miarę możliwości łączenie, czyli "cos ".$zm... Tak więc takie echo "$zm"; robi dwa razy więcej niż powinno, bo dodatkowo musi zostać zmieniony typ zmiennej na ciąg...
Ten post edytował crashu 23.01.2005, 11:40:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 2 Dołączył: 21.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(invx @ 2005-01-23 11:39:09) tak... a jesli ostatni rekord bedzie usuniety w bazie ![]() hmm a po co ci ID nieistniejacego wiersza...? jesli chcesz powrocic do stanu tabeli sprzed jakiegos czasu to proponuje Postgresa ![]() -------------------- "Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning."
(Przydatne zapytania MySQL) |
|
|
![]()
|
|
nie nieistniejecego wiersza, tylko id Auto_incrementu, a ono nie musi byc jak ostatni wiersz w bazie
P.S. zrobilem to ale az 3 zapytania uzulem ... ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:20 |