![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 27.10.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich chcących pomóc,
Mam problem z kodem: wszystko teoretycznie działa, ale problem jest z porównaniem (zawsze false). Kod poniżej
Co ciekawe - po sprawdzeniu obie zmienne mają tą samą wartość i typ. Próbowałem przyrównania używając "==" i "===". Czy ktoś ma jakiś pomysł co tu pomieszałem? ![]() Tak, wiem, że to średnia metoda autoryzacji, ale dopiero zaczynam zabawy z kodem, a projekt będzie dostępny dla niewielkiej liczby osób (5-7). Z góry dzięki za wszystkie wskazówki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Co ciekawe - po sprawdzeniu obie zmienne mają tą samą wartość i typ No to faktycznie ciekawe, bo jak na moje to $andrzej ma wartosc 'andrzej', a $username - <script type='text/javascript'> document.write(answer1); </script> Poczytaj o formularzach w PHP. Poza tym if to nie pętla. Ten post edytował kapslokk 27.10.2016, 13:45:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 27.10.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra, co do pętli to się zgodzę. Zatem problem jest z instrukcją warunkową
![]() Ale co do wartości - jeśli dodam na końcu kodu: To wyjdzie mi wartość wklepana przez użytkownika: andrzej Dla weryfikacji do kodu dodałem:
I jako wynik dostaję: string string "andrzej" "andrzej" Więc obie wartości są stringami o dokładnie tej samej wartości. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
;]
Wstaw sobie echo($username); i zajrzyj w źródło strony. Kod PHP wykonuje się na serwerze - to co widzisz w przeglądarce to jego wynik. Czyli w momencie kiedy przeglądarka wywala prompt to tak naprawde skrypt PHP dawno skończył swoją robotę. Żeby połączyć JS z PHP musisz albo użyć ajaxa, albo po prostu wysłać formularz. Ten post edytował kapslokk 27.10.2016, 17:14:09 |
|
|
![]()
|
|
Świetnie, faktycznie wszystko się zgadza
![]() Wielkie dzieki za szybkie rozwiązanie tematu! A ja przesiadam się na formularz ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 20:33 |