![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W ostatiom czasie spro sie nasłuchalem o czymś czym jest cache i słyszalem wiele dobrego. Wiem, ze SMARTy to potrafi itp. Znacie moze jakieś artykuły o cache'owaniu wynikow zaptań do bazy i zapisu i do plików - problem się zaczyna w moim przpadku w jaki sposob dostać się do cache ? Czy to trzeba zapisac w bazie co jest zcache'wane i podczas wykonania zapytania pytać bazę czy to zapytanie jest zcache'ane ? Bo jesli tak to no problem ![]() A czy są jakieś inne metoiy ? -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
webcity.pl byl 1 artykul o cachowaniu zapytan.
Pozatym chodzi oto zeby jak najmniej baze wykozysywac wiec wiec zapisywanie danych w bazie odpada :-). Najlepiej robic odpowiednia nazwy plikow z cache i z nich czytac co i jak |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jest możlowość sprawdzenia jaką wielkość ma zmienna
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Jest już cool
![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może podczas zmiany danych w bazie jednocześnie kasować odpowiedni plik cache?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czemu nie - trochę myślałem o tym, żeby się sprzeciwić się @hwao - tzn. zrobić tabelke cache_info - gdzie mam to co chce - tresc zapytania, data ważnosci, nazwe pliku i to wszystko
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Troche bez sensu, bo tak będziesz wykonywał dwa razy więcej zapytań jeśli będzie potrzebne pobranie nowych danych i zamiast zwiększyć wydajność skryptu to jeszcze ją zmniejszysz...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(null @ 2005-01-22 18:31:51) Czemu nie - trochę myślałem o tym, żeby się sprzeciwić się @hwao - tzn. zrobić tabelke cache_info - gdzie mam to co chce - tresc zapytania, data ważnosci, nazwe pliku i to wszystko ![]() Ad. Trzymania info w bazie danych odnosnie chache dostales odpowiedz. Poprostu
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:37 |