Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP] Jak przechwycić zwracaną wartość z system() do zmiennej bez wyświetlania?
ZaqU
post 22.10.2016, 17:19:32
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Mam bardzo trywialne pytanie, ale męczę się nad rozwiązaniem problemu drugą godzinę z rzędu.

Wywołuję następującą komendę:
  1. system('df /srv/www')

aby sprawdzić zajętość tego katalogu (jest on w zasadzie wyodrębnioną partycją).

Wszystko działa super, z jednym drobnym wyjątkiem. Po wywołaniu system() wynik jest od razu wyświetlany na ekranie strony. Mogę go zapisać do zmiennej ale w żaden sposób nie mogę pozbyć się wyświetlania wyniku działania tej komendy na stronie, zupełnie jakbym przed tą komendą postawił echo.

Próbowałem różnych wariantów w różnych kombinacjach:
  1. system( 'df /srv/www' ); // bez return_var
  2. system( 'df /srv/www', $result ); // z return_var
  3. $lastLine = system( 'df /srv/www' ); // bez return_var z zapisem do zmiennej
  4. $lastLine = system( 'df /srv/www', $result ); // z return_var z zapisem do zmiennej

Nic, kompletnie nic nie pomaga.
W każdym przypadku wyświetla się:
  1. Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on /dev/mapper/vg-root 3780664 1601112 1967792 45% /

Przeszukałem całą dokumentację, ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. Jak się tego pozbyć?

Ten post edytował ZaqU 22.10.2016, 17:21:48
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 22.10.2016, 17:23:46
Post #2

Grupa: Moderatorzy

http://php.net/manual/en/function.exec.php
A nastepnym razem czytaj dokladniej te dokumentacje

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.07.2025 - 20:47