![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstalowałem nie dawno Linux Mint 18 na swoim kompie - to mój pierwszy Linux w życiu . Pobrałem ze strony https://www.apachefriends.org/pl/download_success.html Xampp w wersji dla Linuxów i....męczę się z tym jak to zainstalować. Wiem już że na Linuxie inaczej instaluje się programy ale polecenie apt get install nie chce mi zainstalować pobranego pliku, nawet gdy podaje mu ścieżkę - nie może znaleźć "pakietów" . Zarzuci ktoś jakąś poradą ?
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Xampp na Linux - nie idź tą drogą.
W sieci jest ogrom tutoriali jak krok po kroku postawić LAMP'a czy LEMP'a. Usługi będą startowały z systemem, wszystko skonfigurowane bez doglądania, panel Xamppa nie będzie Ci do niczego potrzebny. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok dzięki za uwagę, postaram się przyjrzeć temu niebawem.
Ale...chciałbym wrócić do pytania ponieważ może sie okazać że będę potrzebował jakiegoś programu który chce mieć na Linux a nie znajdę go w Menagerze programów. Jak mogę ściągnięty przez przeglądarke program zainstalowac ? Czy mogę to zrobić poleceniem apt -get install czy w jakąś inną drogą ? W tematyce Linux raczkuje, a to podstawowa wiedza (a przy okazji nie widzę Lampa w Menagerze oprogramowania więc być może będę go musiał ściągać drogą przeglądarkową ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Czy ty sciagasz plik .run ? Jesli tak to poprostu ustaw go jak plik wykonywalny (chmod +x plik.run) i go potem odpal (./plik.run)
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale...chciałbym wrócić do pytania ponieważ może sie okazać że będę potrzebował jakiegoś programu który chce mieć na Linux a nie znajdę go w Menagerze programów. Jak mogę ściągnięty przez przeglądarke program zainstalowac ? Czy mogę to zrobić poleceniem apt -get install czy w jakąś inną drogą ? W tematyce Linux raczkuje, a to podstawowa wiedza (a przy okazji nie widzę Lampa w Menagerze oprogramowania więc być może będę go musiał ściągać drogą przeglądarkową ![]() Mint 18 bazuje na innej dystrybucji: Debian. Zatem ściągając pakiety pobierasz albo dedykowane dla Minta, mogą być też dla Ubuntu, lub dla Debiana - zwykle są to paczki .deb (od Debiana właśnie). Obsługując je w okienkach po prostu uruchamiasz i inastalujesz (domyślnie w systemie masz jakiś instalator pakietów). Poza paczkami dedykowanymi do danej dystrybucji możesz się spotkać z oprogramowaniem wyposażonym w skrypty instalacyjne, wtedy zwykle obsługuje się je tak jak napisał nospor. Trzecią grupą są kody źródłowe i kompilacja ich już na Twoim komputerze. W takim przypadku zwykle masz instrukcję w jakimś pliku typu INSTALL, która często sprowadza się do trzech komend Kod ./configure; make; make install
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a przy okazji nie widzę Lampa w Menagerze oprogramowania więc być może będę go musiał ściągać drogą przeglądarkową Nie widzisz, bo go tam nie ma. Musisz zainstalować osobno: 1. Apache 2. Interperter PHP 3. Bazę (MySQL/PostgreSQL) i coś do jej obsługi możesz (phpmyadmin/pgadmin3/cokolwiek) Wpisz w google "how to install lamp on linux" i będziesz miał dokładne instrukcje - przykładowy poradnik: https://community.linuxmint.com/tutorial/view/486 Btw. Na początek jednak polecam Ubuntu. Mint też jest okay, ale jest mniej popularny. Dla Ubuntu masz setki tematów i poradników. O wiele więcej niż do innych dystrybucji - to jest ważne na początku. Ten post edytował Dejmien_85 22.10.2016, 20:52:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mogę ściągnięty przez przeglądarke program zainstalowac ? Czy mogę to zrobić poleceniem apt -get install czy w jakąś inną drogą ? W tematyce Linux raczkuje, a to podstawowa wiedza (a przy okazji nie widzę Lampa w Menagerze oprogramowania więc być może będę go musiał ściągać drogą przeglądarkową ![]() Na początek staraj się korzystać z gotowych paczek DEB, to sprawi że nie zrobisz burdelu w systemie skryptami *.run czy kompilacją ze źródeł. Jeśli pobrałeś np ZIP z dużą ilością paczek *.deb to będąc w katalogu z nimi jako root wklepujesz Cytat dpkg -i *.deb Instalacja apache, php, mysql: Cytat apt-get install apache2 php5 mysql-server php5-mysql I postępuj zgodnie z informacjami na ekranie, później przejdź do katalogu /var/www/html i w nim umieść swoje skrypty php -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ja wiem, czy PHP 5 wciąż polecać do instalacji? AFAIR domyślnie w repo jest już PHP7 (przynajmniej na Mincie).
-------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie śledzę repo minta, wpisałem to na bazie repo stabilnego debiana
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
W ubuntu tez juz php7
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:05 |