![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 14.10.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Proszę o pomoc przy tworzeniu zapytania mysqli w kodzie php ...siedzę już nad tym 2 dzień :-(
Celem ma być utworzenie zapytania ze zmienną o nazwie ‘numer’ pobraną z formularza
Kod PHP umieszczony poniżej na chwilę obecną zachowuje się następująco: 1) Z formularza pobierana jest liczba i wyświetlona w linii: echo " Wpisano numer : $numer </br>" ; 2) Zapytanie wykonuję się wprowadzając do tabeli o nazwie ‘zamówienie’ wszystkie rekordy z tabeli ‘dane’ ...i OKI, tak ma być, Jak zmusić zmienną ‘$numer’ aby w kolumnie o nazwie ‘NUMER” tabela ‘zamowienia’ we wszystkich dodanych rekordach była widoczna liczba wpisana w formularzu (obecnie wartość NULL)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dopisz do zapytania WHERE id = $numer
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz zbudować inne zapytanie:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 14.10.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli dodam WHERE id = $numer do zapytania to zapisze mi tylko jeden rekord o id wpisanym w formularzu
a gdy próbuje WHERE numer = $numer to wtedy "błąd zapytania" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli dodam WHERE id = $numer do zapytania to zapisze mi tylko jeden rekord o id wpisanym w formularzu a gdy próbuje WHERE numer = $numer to wtedy "błąd zapytania" Jak rozumiem, Ty chcesz ten nr wprowadzony przez użytkownika zapisać w bazie danych, tak? Spróbuj tak jak pisałem kilka postów wyżej... -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Musisz zbudować inne zapytanie:
no dalej błąd zapytania Jak rozumiem, Ty chcesz ten nr wprowadzony przez użytkownika zapisać w bazie danych, tak? Spróbuj tak jak pisałem kilka postów wyżej... TAK, chcę aby był widoczny we wszystkich dodanych rekordach |
|
|
![]()
|
|
no dalej błąd zapytania A można coś konkretniej? Jaki błąd zapytania? Kod ma wyglądać tak:
Jakby się okazało, że całą linijkę wstawiłeś jako zapytanie... Numer nie może być pusty, bo zapytanie się nie odpali. Ten post edytował b4rt3kk 19.10.2016, 14:44:39 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
A można coś konkretniej? Jaki błąd zapytania? Kod ma wyglądać tak:
Jakby się okazało, że całą linijkę wstawiłeś jako zapytanie... Numer nie może być pusty, bo zapytanie się nie odpali. zapytanie nie zgłasza błędów ale też i nie dopisuje rekordów do tabeli zamowienia. |
|
|
![]()
|
|
zapytanie nie zgłasza błędów ale też i nie dopisuje rekordów do tabeli zamowienia. A masz cokolwiek w tabeli dane? -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
A masz cokolwiek w tabeli dane? tak mam 44 rekordy :-) Dzieki za pomoc pomęczę trochę Twój kod ( może jakies apostrofy trzeba gdzieś powkładać) Dam cynk czy się udało ...I jeszcze raz dzięki :-) Oki. problem rozwiązany. Kolega @b4rt3kk miał rację. Zapytanie działa jak należy, błąd był po mojej stronie ( brak wiedzy)
Serdeczne pozdrowienia Mr @b4rt3kk |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:13 |