![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki problem. Nie wiem jak zrobić, aby po wysłaniu formularza i po powrocie na stronę został te same opcje co wybrałem wcześniej. Czasami jest do wprowadzenia dużo danych, a co chwila wybranie z list jest męczące. Z góry proszę o pomoc. Przesyłam kod, może jakoś pomoże.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 875 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stwórz serię warunków które dodają do odpowiednich <OPTION> dodatkowy atrybut SELECTED
Kod <select> <option value="volvo">Volvo</option> <option value="saab">Saab</option> <option value="vw">VW</option> <option value="audi" selected>Audi</option> </select> np. Kod <?php $option[$_POST['ocena_cd']] = 'selected'; ?> <select name="ocena_cd"> <option <?=$option[] ?> > </option> <option <?=$option['+'] ?> >+</option> <option <?=$option['-'] ?> >-</option> </select> Ten post edytował Tomplus 18.10.2016, 18:27:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ciężko mi jakoś to sobie wyobrazić jak to by mogło wyglądać .
Sorki nie widziałem że dopisałeś coś jeszcze Ten post edytował mkzor56 18.10.2016, 18:29:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 875 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopisałem przykład, a kolejny:
Chodziaż lepiej korzystać z kluczy numerycznych w <option> zamiast nazw. dodając po prostu atrybut value="" np. I w złym wątku napisałeś ten temat, takie rzeczy to w Przedszkolu należy się pytać. Ten post edytował Tomplus 18.10.2016, 18:32:13 |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem. Dziękuje.
A mam jeszcze jedno pytanie bo niestety nie działa mi to poprawnie. Bo jak wyśle formularz to na kolejnej podstronie mam zwykly link do strony poprzedniej gdzie znajduje się formularz. I niestety nie zapamiętało mi że wybrałem np. +. Po kliknięciu niestety zostaje ponownie wybrana ta pierwsza opcja . Sorki za kłopot |
|
|
![]()
|
|
Musisz rozbudować skrypty.
Mój przykład jest skuteczny jeżeli wykonujesz polecenie submit i wysyłasz metodą POST zawartość formularza, jeżeli klikasz na odnośniki to nie masz już wartości POST. Jeżeli chcesz aby wartości były zapamiętywane bez względu na jakiej jesteś stronie musisz skorzystać albo z COOKIE albo SESSION ale sposób jest prosty:
i w kolejnych krokach zamiast POST wpisujesz SESSION Oczywiście musisz na początku strony dodać session_start(); [nie może być żadnych spacji, znaków przed tą zmienną bo wywali Ci błąd nagłówka] |
|
|
![]()
|
|
Coś mi nie działa to bo mnie wylogowuje. bo mam coś takiego
na stronie gdzie jest formularz:
$_SESSION['type'] != 1 - tylko admin ma type 0 jak wkleje
to niestety nie trybi coś. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 08:06 |