![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 7 Dołączył: 3.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym w Symfony pobrać dane z bazy danych i wstawić je do głównego szablonu (layoutu),
przeczytałem dokumentację na ten temat, ale tam nie ma nic o pobraniu danych z bazy, spotkał się już ktoś z czymś takim? http://symfony.com/doc/current/templating/..._variables.html Ten post edytował Crash89 16.10.2016, 16:34:04 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 77 Dołączył: 10.07.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to za dane i dlaczego chcesz je wstawić bezpośrednio w templatkę?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
https://symfony.com/doc/current/templating/..._extension.html - tworzysz nową funkcje dla twiga i wrzucasz w dowolnym miejscu w szablonie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 7 Dołączył: 3.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to za dane i dlaczego chcesz je wstawić bezpośrednio w templatkę? W layoucie mam menu rozwijane, i tam chcę wstawić wszystkie kategorie, żeby po wybraniu kategorii przenosiło użytkownika na wszystkie elementy w danej, wybranej przez niego kategorii. Ręcznie tego wstawiać, nie ma sensu, bo w panelu admina ktoś może sobie usunąć lub wstawić nową kategorię i się wszystko wysypie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 77 Dołączył: 10.07.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może TO?
|
|
|
![]()
|
|
A może TO? Nie, tutaj raczej ciężko zrobić menu rozwijalne, a takie chcę zrobić. Mam już gotowy kod do tego w javascripcie, tylko chcę podstawić tam linki. Ten post edytował Crash89 16.10.2016, 20:07:34 |
|
|
![]()
|
|
Czy ciężko, to nie wiem
W praktyce możesz coś takiego osiągnąć poprzez wstrzyknięcie serwisu do globali i potem odwoływać się do niego po dane, tak jak tutaj
Ten post edytował kpt_lucek 16.10.2016, 20:36:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Czemu nie zrobisz menu we frameworku/jakimś bundlu do tego?
2. Podejście z postu wyżej jest dobre, ale wtedy gdy chcemy wyświetlić jakiś statyczny parametr (typu środowisko czy nazwę bazy danych). 3. Zazwyczaj w aplikacjach symfonowych kontroler zwraca tablicę parametrów, które są przekazywane do warstwy widoku. Trzeba przechwycić zdarzenie "onKernelView" i podpiąć się pod obiekt "GetResponseForControllerResultEvent", modyfikując wysyłaną do widoku tablicę (w tym wypadku dodać do niej odpowiednie parametry). Oczywiście trzeba to dobrze okodować, żeby nie było problemów z konfliktem parametrów globalnych z lokalnymi. Szczegóły implementacji zależą od wersji frameworka. |
|
|
![]()
|
|
Jednak spróbuję z tym KnpMenuBundle, może być jednak problem z umieszczeniem odpowiednich klas w html.
Ten cały kod menu jaki mam, jest napisany pod bootstrapa i musi mieć odpowiednią hierarchę klas do cssa. |
|
|
![]()
|
|
Jednak spróbuję z tym KnpMenuBundle, może być jednak problem z umieszczeniem odpowiednich klas w html. Ten cały kod menu jaki mam, jest napisany pod bootstrapa i musi mieć odpowiednią hierarchę klas do cssa. Też się kiedyś z tym męczyłem i powiem Ci... da się i to bez modyfikacji templatki, tylko budując to odpowiednio przez załączony factory (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co za problem podmienić templatkę menu np. na taką:
https://gist.github.com/nateevans/9958390 ? Albo znaleźć odpowiednie menu (bundli do symfony jest obfitość), albo samemu zrobić templatkę (godzina albo dwie pracy). Można też nic nie zmieniać tylko dodać pare reguł CSS. |
|
|
![]()
|
|
Co za problem podmienić templatkę menu np. na taką: https://gist.github.com/nateevans/9958390 ? Albo znaleźć odpowiednie menu (bundli do symfony jest obfitość), albo samemu zrobić templatkę (godzina albo dwie pracy). Można też nic nie zmieniać tylko dodać pare reguł CSS. Mam już klasy css do tego, ogólnie to wygląda tak w htmlu:
Tak wygląda kod w htmlu, i taki muszę zbudować w knpMenu. Nie ruszając szablonu (Bo jest bardzo skomplikowana) Da się wstawić divy w takiej hierarchii w Builderze, czy to już tylko w KnpMenuBuilder.html.twig? Ten post edytował Crash89 18.10.2016, 13:27:36 |
|
|
![]()
|
|
Możesz to jak najbardziej zrobić przez KNP, pewnie będzie to wymagało lekkiej zmiany templatki, ale mimo wszystko ograsz to "gotowcem" i bez nadmiernego kombinowania.
|
|
|
![]()
|
|
To będzie moje ostatnie chyba pytanie.
Co zrobić żeby dodane divy otaczały tylko listę wygenerowaną przez tą linijkę w Builderze: Przeszukałem cały plik Knp_menu.html.twig i udało mi się osiągnąć prawie zamierzony efekt, ale moje divy otaczały także linijki z buildera:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 15:32 |