![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 9 Dołączył: 9.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki kod javascript (jquery)
https://jsfiddle.net/7bozsyxt/ Chodzi o tooltipa co pojawia się po najechaniu na wyraz Hover. Tu działa ok. Ale jak tooltip ma się pojawić w modalnym oknie to jakoś dziwnie daleko od myszki się pojawia. No otwarciu modalnego okna klikiem na Klik i najechaniu na Hover2 dobrze to widać. Jeśli w 14 linii js zmienię Kod var mousex = e.pageX + 20; var mousey = e.pageY + 10; na np Kod var mousex = e.windowX + 20; var mousey = e.windowY + 10; to jakoś lepiej wygląda, ale tooltip nie podąża za myszką. Kto pomoże zmusić tooltipa po najechani na Hover2 do podążania za myszką tak jak po najechaniu na Hover? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozycja jest dobrze obliczona, ale względem lewego, górnego rogu okna. Hover2 jest przesunięty/ustawiony wewnątrz rodzica #modalne. Jeśli więc ustawisz x=50, y=50, obliczone względem narożnika okna, a element jest dzieckiem #modalne (które jest pozycjonowane), to tooltip ustawi się względem tego okna.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 9 Dołączył: 9.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo mogę rozszyfrować to co napisałeś.
Jednak problem udało się rozwiązać banalnie. Wystarczyło pozycję tooltipa ustawiać nie na absolute a na fixed. Kod css({position: 'fixed', top: mousey, left: mousex});
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hover2 jest pozycjonowany absolutnie, ale względem okna modalnego (jest odsunięty od rogu ekranu), a Ty dla tooltipa ustawiasz (przykładowo) 50,50, przez co ten się odsuwa od Hover2.
Powinieneś w obliczeniach uwzględnić pozycję elementu Hover. Twoje rozwiązanie z fixed nie będzie działać poprawnie jeśli element hover będzie poniżej widocznej części ekranu (będzie trzeba przeskrolować ekran, aby do niego dotrzeć). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Teraz rozumiem. Rzeczywiście z fixed było tak jak napisałeś. Namęczyłem się, ale chyba jest teraz ok. Z pozycjonowaniem absolutnym za nic nie mogłem dość do ładu. Więc spróbowałem relatywnie ustawiać tooltipa. I teraz jest ok.
https://jsfiddle.net/7bozsyxt/1/ Jednak nie wszystko działa Ten post edytował szczemp 17.10.2016, 16:09:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:22 |