![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Sprawa z pozoru prosta. Wynik z SELECT * wrzucam do <textarea> oddzielnie każdy rekord. To pole textarea ma ustaloną szerokość ale w zależności od ilości tekstu ma się rozszerzać w pionie. Jak? Height:100% nie daje efektu.
Dzięki z góry. No chyba, że nospor zaraz zamknie odsyłając mnie do samouczka. Ten post edytował sadistic_son 13.10.2016, 15:53:02 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat No chyba, że nospor zaraz zamknie odsyłając mnie do samouczka. Czemu? A co to ja babajaga?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno nie bez JavaScriptu. Mam taki pomysł, że mógłbyś utworzyć niewidzialny element, który miałby identyczną czcionkę, width, line-height itd. jak Twój textarea i w miarę wpisywania do textarea (zdarzenie input), ta kopia dostawałaby tę samą treść. Następnie sprawdzasz jaką ma wysokość ten element i ustawiasz taką samą wysokość na textarea.
Innym pomysłem jest ukrycie textarea, a pokazywanie tylko normalnego elementu, który w locie dostaje treść z textarea. Trochę gorsze rozwiązanie moim zdaniem, bo tracimy niektóre właściwości textarea. Dodam, że takie coś jest na Facebooku, kiedy np. piszemy komentarz. Zajrzałem w drzewo DOM i oni używają specjalnego diva. Nie ma nawet żadnego textarea w tle, nic. Po prostu wpisuje się do diva. Ten post edytował SmokAnalog 15.10.2016, 12:28:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale mi nie chodzi o rozszerzanie textarea live, tzn w momencie pisania. Chodzi o to, że output z bazy poprzez while() jest wrzucany do textarea. Raz jest w nim jeden wyraz a raz 200 zdań.
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Panowie, dzięki za odpowiedzi ale nie o to mi chodzi, źle mnie zrozumieliście. Nie chodzi o resize textarea na żywo w trakcie pisania. Chodzi o rozciągnięcie się textarea jednorazowo, dopasowanie do ilości tekstu w nim. Te textarea są tylko po to aby łatwiej było kopiować text, nic nie będzie w nie wpisywane przez usera, tylko będzie wsadzany tekst z bazy.
Podam przykład:
Div jeden powinien mieć szerokość 50px i wysokość... no powiedzmy tyle ile wysokości mają litery:) Div dwa będzie miał szerokość 50px ale jako, że tekstu jest na kilka linijek to jego wysokość będzie dużo większa od diva jeden, mimo, że w CSS mają dokładnie te same atrybuty (width i height na 100%). I o to samo mi chodzi z textarea. Wg mnie powinno to działać tak samo dla textarea ale nie działa. Cholerstwa trzymają wszystkie ten sam rozmiar, bez względu ile tekstu w nich jest. I czemu tak? Ten post edytował sadistic_son 18.10.2016, 16:06:06 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A jaki problem odpalic ten kod tylko raz po zaladowaniu strony? Nawet nie przeczytales odpowiedzi porzadnie... Jeden z przykladow co podal viking robi dokladnie to co chcesz.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No dobra, teraz przejrzałem dokładniej odpowiedzi, kilka z nich użyłem. To nawet robi mniej więcej to o co mi chodzi:
Ale raz, że tutaj uzyte są zewnętrzne skrypty. A dwa, że w ogóle wolę uniknąć Javascripta, jako że strona będzie śmigać od PCtów przez MACe, Androidy, na IOSach kończąc. Tak, wiem, można to wszystko zoptymalizować pod każdą przeglądarkę, ale dla mnie to bez sensu korzystać z takiego rozwiązania skoro da się to zrobić CSSem (tak myślę). EDIT: Panowiedzięki, będą plusiki, jeśli nie da się znaleźć rozwiązania CSS'em. Na razie nie daję "pomógł" bo inni przestaną zaglądać do tematu;) Ten post edytował sadistic_son 18.10.2016, 16:25:12 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]()
|
|
Te skomplikowane zadanie sprowadza sie do ustawienia height dla textarea wartosci z scrollHeight. Wszystko to mozesz zrobic bez tej calej masy zewnetrznych skryptow. To sa dwie linijki czystego js ktore beda dzialac raczej wszedzie.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 24 Dołączył: 22.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli w php znasz ilość wieszy, to możesz to pomnożyć przez wysokość pojedynczego wiersza i taką ustawić wysokość.
Ten post edytował maviozo 21.10.2016, 15:12:44 |
|
|
![]()
|
|
@maviozo to gdzie tu automatyzacja skoro mam wartość wpisywać z palca?
Chyba poprzestanę jednak na rozwiązaniach javascript. Dzięki Panowie. -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 18 Dołączył: 5.02.2016 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@maviozo to gdzie tu automatyzacja skoro mam wartość wpisywać z palca? Chyba poprzestanę jednak na rozwiązaniach javascript. Dzięki Panowie.
Skryptem PHP wyczytujesz ilość zdań (np. po kropce na końcu zdania) i zapisujesz jako $ilosc_zdan. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:05 |