![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2016 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kontroler zwraca obiekt 'entities' = $entities do twiga.
Czy mogę coś zrobić bym w trakcie debugowanie został powiadomiony jeśli któryś element tablicy items spełnia określony warunek np:
No chcę wiedzieć czy któryś element 'wydawnictwo' ma wartośc NULL i jeśli tak to by debuger wskazał mi ten element. Czy coś takiego zrobię z pomocą Watches? Ten post edytował porzeczki 7.10.2016, 12:53:09 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Gdy ustawisz czerwona kropke w linii ktora cie interesuje to kliknij na nia prawym przyciskiem myszy i tam mozesz ustawic conditions
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2016 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(uwaga, bełkot alert)
ale mam na myśli warunki dotyczące zagnieżdżonych elementów obiektu na który wskazuje zmienna. gdy w linii z breakpointem mam tylko referencję do obiektu $entities
a ja chcę by mnie powiadomił, gdy któryś z zagnieżdżonych elementów $entities ma wartość NULL (np $entities->items[135]->wydawnictwo == NULL) bo bez dodatkowego zapisu pętli
i w conditions breakpontu
się nie obejdzie? Ten post edytował porzeczki 7.10.2016, 14:49:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie bardzo rozumiem kto ci broni tam wstawic zagniezdzony warunek
A, chodzi ci o to ze nie znasz liczby elementow? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tak. nie wiem ile elementów, i nie wiem czy NULL będzie w $entities->items[135]->wydawnictwo czy $entities->items[9]->wydawnictwo a w kodzie nie mam żadnej pętli, jedynie referencję do obiektu $entities.
(bo rozumiem, że nie mogę debugować twiga? bo tam mam pętlę z obiektem $entities) Ten post edytował porzeczki 7.10.2016, 15:01:22 |
|
|
![]()
|
|
wrzuc w warunek funkcje array_reduce() i ona w callback niech zwraca true gdy jeden z elelementow jest pusty. Tada
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:24 |