![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 27.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Wykonuje import danych z pliku xls i mam następujący problem. Otóż w wynikach brakuje czasem polskich znaków: Kod [5] => Przewód prostokątny [24] => Og�lne Jak widać w jednej komórce jest bez problemu ó, a także ą Natomiast w drugiej zamiast ó jest �. Nie bardzo wiem jak to enkodować czy cokolwiek innego zrobić, aby był polski znak ó. Z góry dzięki za odpowiedź |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 40 Dołączył: 2.06.2016 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak obecnie wygląda kod odpowiedzialny za import pliku xls to tablicy wyników?
Czy sprawdziłeś kodowanie pliku źródłowego i pliku wykonującego import i wyświetlający dane? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 27.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywołanie wygląda tak:
Z kodowaniem będzie problem bo printuje dane więc nie mam ustawionego dla pliku wyświetlającego w momencie exit Ten post edytował nansss93 5.10.2016, 16:19:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 377 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co za problem dodać header? Chociaż to raczej wygląda na błąd w pliku źródłowym bo raczej mało prawdopodobne że 2 komórki arkusza są generowane inaczej. Możesz rozpakować plik i zobaczyć jak to wygląda.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Właśnie gdy otwieram plik xls przykładowo w LibreOffice Calc to jest ok - wyświetlają się znaki ó i w jednej komórce i drugiej.
Spróbuje z headerem Ok, header pomaga, ale dla jednych znaków charset=charset=iso-8859-1 a dla drugich utf-8. Co mogę zrobić? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 06:16 |