![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 429 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem z zapisem danych z formularza do bazy danych
Tak wygląda część kodu formularza Tym poleceniem zapisują się dane do bazy danych
Zamiast wybranych tekstów z select mam w bazie Array Zamieniałem ten kod na taki
Ale nic nie pomagało. Jeśli będzie potrzebny cały kod to proszę pisać. Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
o to
implode(' ',$_POST['ost_powiat']) masz wstawic w miejsce VALUE a nie w miejsce nazwy kolumny -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 429 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem tylko jak to zapisać?
Tak nie działa
Ten post edytował brzanek 3.10.2016, 15:18:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No ale teksty sie laczy...
'".implode(' ',$_POST['ost_powiat'])."' -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze problem przy edycji.
Jak edytuję to nie pobiera mi wcześniej zaznaczonych danych, a w bazie danych wszystko jest ok. Kod do edycji tak wygląda.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Jak edytuję to nie pobiera mi wcześniej zaznaczonych danych Nie pobiera gdzie? Do pol w formularzu? Nigdzie nie widze kodu, bys te dane do tych pol w formularzu wkladal
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Większa część kodu
Cały nie mieści się. |
|
|
![]()
|
|
Dalej nie widze bys gdziekolwiek wypelnial pola formularza danymi z bazy
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Druga część kodu
|
|
|
![]()
|
|
A sprawdzales czy to
$result = dbquery("SELECT * FROM ".DB_OSTRZEZENIA." WHERE ost_id='".(isset($_POST['ost_id']) ? $_POST['ost_id'] : $_GET['ost_id'])."'"); zwraca ci poprawne dane? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tak to zwraca wszystko poprawnie ale właśnie bez tego
|
|
|
![]()
|
|
Ale co oznacza "bez tego" ? Tego selecta budujesz recznie i nic tam nie wstawiasz z bazy wiec czemu oczekujesz ze nagle tam cos z bazy sie pojawi?
|
|
![]()
|
|
Tak to wiem ale jak dam aby edytować wpis to wszystko pobiera mi z bazy do formularza gdzie mogę zmienić dane i nadpisać je w bazie danych poza właśnie wcześniej wybranych danych z select - rozumiesz?
|
|
|
![]()
|
|
No rozumiem, toc ci wlasnie tlumacze, ze tego jednego select boxa tworzysz recznie wiec sie nie dziw ze ci nic w nim nie zasysa z bazy. Innego select boxa tworzysz z danych z bazy to masz dane z bazy, i masz zaznaczenia z bazy. Przy tym nic takiego nie robisz: ani nie pobierasz danych z bazy ani nie zaznaczasz tego co bylo w bazie. - samo sie nie zrobi
|
|
![]()
|
|
Ok już rozumiem
Zmieniłem troszkę kod ale nadal nic to nie dało
Może chodzi tu o polskie znaki? Ten post edytował brzanek 4.10.2016, 12:14:59 |
|
|
![]()
|
|
Zapomniales o jednej drobnej sprawie...
pod $data['ost_powiat'] nie masz Gryfice tylko masz Gryfice Koszalin Wiec nijak Gryfice === Gryfice Koszalin Musisz wpierw robic ten tekst Gryfice Koszalin na tablice, eg explode() a potem sprawdzac przez in_array czy Gryfice znajduje sie w tej tablicy ps: i nie lacz miast przez spacje bo masz miasta ze spacjami tez... lacz przez przecinki -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Możesz napisać jak to powinno wyglądać bo nie bardzo rozumiem.
|
|
|
![]()
|
|
W zasadzie to opisalem krok po kroku co masz zrobic...
$powiaty = explode(' ',$data['ost_powiat']); a potem nie: $data['ost_powiat'] == 'Świnoujście' tylko in_array('Świnoujście', $powiaty) No i na koniec zamiem wszelkie implode i explode na przecinki a nie spacje bo masz spacje w nazwach miast -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:15 |