![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 77 Dołączył: 10.07.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Borykam się z pewnym problemem, otóż od klienta dostałem certyfikat w wersjach *.cer, *.pem, *.der, problem polega na tym, iż gdzie nie spojrzę, to wszystkie dokumentacje mówią o potrzebie załączenia pliku *.key. W praktyce nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi co zrobić w takim wypadku, ktoś może oświecić? (Uprzedzając pytania, sam nie bawiłem się w generowania tego typu certyfikatów, no może za wyjątkiem Let’s Encrypt) Dzięki -------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
*.key to Twój klucz prywatny serwera. Na jego podstawie wygenerowałeś zapewne .csr, który przesłałeś klientowi, żeby mógł wygenerować certyfikat.
Niektóre certyfikaty zawierają już w sobie klucz prywatny serwera, ale nie jest to dobra praktyka. Wtedy nie trzeba go dołączać. Ten post edytował Damonsson 23.09.2016, 19:59:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 77 Dołączył: 10.07.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie tu jest problem, dostałem to co wyżej, bez uprzedniego generowania "certificate request" bo tak to się chyba nazywa...
--edit Certyfikat nie zawiera klucza - sprawdziłem Ten post edytował kpt_lucek 23.09.2016, 20:19:00 -------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musi gdzieś być na serwerze, poszukaj. Bez niego klient nie wygenerowałby "certificate request". Jeśli nie znajdziesz, musisz jeszcze raz wygenerować certyfikat.
Ewentualnie klient wygenerował CSR na jakimś generatorze online i olał klucz prywatny ![]() Ten post edytował Damonsson 23.09.2016, 20:35:08 |
|
|
![]()
|
|
Być może i jest, ale fizycznie certyfikat został wygenerowany bez kontaktu ze mną, a poza mną nikt dostępu do serwera nie ma, wątpię, aby udało Im się wygenerować go "z palca"
![]() -------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]()
|
|
W takim razie musiał zostać wygenerowany jakimiś narzędziami online. CSR zawiera jedynie klucz publiczny. Także jak prywatny został zgubiony, nie da rady nic zrobić. Trzeba wygenerować jeszcze raz.
|
|
|
![]()
|
|
Usłuchali, przegenerowali i działa.
Dzięki -------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:00 |