![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
uprzedzam na początek, że pewnie problem dotyczy mojego braku znajomości gita, ale sam nie umiem sobie z tym poradzić, otóż mam na github repo, na tym repo mam 4 branche, master, a, b i c idea jest taka, że trzymam tam strony, ktore współdzielą sie ten kod, różnią się jedynie css'ami, obrazkami i czasem templatami, wiec 4 branche to 4 oddzielne strony, zdarzalo mi sie że np musialem dodać jakaś funkcjonalność tylko do mastera, a po kilku dniach się okazywało że ten commit z mastera, musi też pójść do brancha 'a' na przykład, no i wszystko spoko, poza tym nie umiem najwyrażniej skorzystać z cherry-pick ( czy inaczej jakoś zrobić deploy commita z mastera na inny branch), wchodziłem sobie w folder z branchem a, dawałem git pull origin master no były z tego jakieś konflifty, ale nic poważnego, do czasu, projekt się rozrasta, mimo, że róznice między branchami są nadal nieznaczne, to za każdym razem musze się użerać z konfliktami i troche jest to denerwujące, pytanie brzmi, jak się do tego porządnie zabrać? Dziękuje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jak robilem przesiadke z SVN do GIT mialem identyczny problem (a przynajmniej tak mi sie wydaje).
W SVN tez mialem branche na projekty i na core a potem tylko mergowalem jak byla potrzeba. W git kazdy projekt to bylo juz oddzielne repo i szukalem sposobu jak to polaczyc. Rozwiazaniem byly wlasnie cherry-pick Moze cos ci ten temat pomoze http://forum.php.pl/index.php?showtopic=240571&st=0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za informacje,
no właśnie byłem przyzwyczajony, że z SVN mogę po prostu pushować commity bez problemu, chociaż pewnie samo założenie projektu mam nie takie jak należy, jak o tym myślę o wydaje mi się że powinienem właśnie mieć branch core z kodem, oraz do tego 4 branche ze stylami etc do oddzielnych stron, chociaz jak to wtedy skonfigurować to nie mam pojęcia : D dzieki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może lepiej.
Skoro wszystkie strony mają ten sam core to Core przenieść do oddzielnego repozytorium i ustawić je jako git submodule w repo gdzie masz konkretne implementacje. To zakłada jednak pewne ograniczenie że core będzie współdzielne na wszystkie projekty. No możesz też ew. z core wydzielać branche ale to też bez sensu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:32 |