![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej wszystkim!
Rozglądam się za mocnym ultrabookiem do programowania. Cechy, które są dla mnie istotne to: * matowa matryca * sensowna rodzielczość (więcej niż 1366x768, super jakby było FullHD) * chcę aby komputer był mały (mniej niż 15,4") i lekki * podświetlana klawiatura (niekoniecznie, ale fajna mieć) * wygodna klawiatura i touchpad * dysk SSD - 128 GB powinno wystarczyć, ale od przybytku głowa nie boli ![]() * najlepiej metalowa obudowa, ale to nie jest konieczne. Najważniejsze aby był solidnie sprasowany, nie wyginał się i nie trzeszczał * długi czas życia na baterii w normalnym trybie pracy * wydajny procesor (i7 lob i5, ale na tym za bardzo się nie znam) * RAM'u co najmniej 8 GB * nagrywarki nie potrzebuję * złącza (RJ-45, HDMI/D-sub, USB co najmniej 3, słuchawki, mikrofon) Co do odpalanego na nim oprogramowania (może być odpalone wszystko naraz): * Ubuntu 16 lub nowsze (nie chcę mieć problemów ze sterownikami) * PhpStorm (2 projekty) * IntelliJ * Spotify * Przeglądarka * Libre Office Writer i Calc * GIMP * Docker Budżet: około 3k netto Ten post edytował sweter 20.09.2016, 09:16:06 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Budżet?
-------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio sam szukałem nowego sprzętu do pracy, wymagania miałem podobne: FullHD, 13"-14", i7, 8GB RAM (z możliwością rozbudowy do 16G), możliwość podpięcia dwóch monitorów (HDMI + DisplayPort), dysk bez znaczenia bo już miałem kupiony do poprzedniego laptopa na wymianę, bateria też mniej istotna.
No i zonk, coś sensownego zaczyna się w okolicach 5-6k, coś fajnego niestety jeszcze więcej. Budżetu nie chciałem zmieniać, a pracuję zdalnie i nie wyjeżdżam zbyt często zatem zmieniłem wymagania - PC zamiast laptopa. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja kupiłem sensownoy sprzęt, tylko już nie kwalifikuje się pod ultrabooka - 2.16kg.
Acer v3 - i5-6200u 8GB ram, fullhd matowa matryca, aluminiowe plecy (solidny, da się otworzyć 1 ręką). Do tego na miejscu w salonie jeszcze dokupiłem ssd 120gb - wymienili mi, a 500 mam na zapas 2449 za laptopa, 170 za dysk. EDIT: 14 cali Ten post edytował mlawnik 20.09.2016, 18:20:11 -------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:07 |