![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MAM PROBLEM NA SWOJEJ STRONCE W MENU MAM NP
KSIEGE LINKI COŚ I JAK ZROBIĆ ŻEBY W NOTATNIKU BYŁO TO SAMO NP KSIEGE LINKI COŚ Z TYM ŻE JAK DOPISZE LINIE W NOTATNIKU ODRAZU ZROBI MI SIE TAKA SAMA LINI-TEKST W MENU NA STRONCE BYŁO BY TEZ DOBRZE ŻEBY ODNOŚNIK BYŁ TZN NP ..::NOTATNIK::.. <a href="??.HTM">KSIEGE</a> <a href="??.HTM">LINKI</a> <a href="??.HTM">COŚ</a> A NA ..::WWW::.. ŻEBY BYŁO W MENU SAM TEKST KSIEGE LINKI COŚ JUZ Z ODSYŁACZEM TAK ZE JAK SIE KLIKNIE TO PRZENIESIE MNIE NA ![]() JAK TO ZROBIĆ MOŻE SKRYPT BYC NAPISANY W JAVA ALBO W php I JAK NAJ PROSCIEJ PROSZE JAK NAJSZYBCIEJ :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: PLISSS ZA WSZELKIE ODPOWIEDZI BENDĘ WDZIĘCZNY -------------------- polo36@wp.pl napisz do mnie
1459414 mój nr gg |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
:?: :?
Mozna jasniej ? P.S. Chodzi Ci o "Jave czy Java Script (to sa dwie djametralnie rozne rzeczy, wiec dlatego pytam) P.S. 2 Pisanie wielkich liter w potocznym rozumieniu konwencji panujacych w net'cie oznacza krzyk. My niejestesmy glusi, a tym bardiej nie jestesmy w lese, wiec prosil bym o normalna wielkosc znakow. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jemu chodzi chyba o to, ze chce zeby opcje menu na stronie byly ladowane z pliku.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat P.S. Chodzi Ci o "Jave czy Java Script (to sa dwie djametralnie rozne rzeczy, wiec dlatego pytam)
wielkosc znakow. chodzi mi o Java Script Cytat Jemu chodzi chyba o to, ze chce zeby opcje menu na stronie byly ladowane z pliku.
nioop własnie coś w tym stylu i Przepraszam juz niebęde krzyczał -------------------- polo36@wp.pl napisz do mnie
1459414 mój nr gg |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W php bedzie to wygladalo tak:
Struktura pliku z danymi do menu Cytat nazwa menu|adres strony|ramka docelowan
(...) n - oznacza, ze jest to koniec lini (nie podawac tego w pliku ![]() kazdy plik to nasza osobna sekcja (dalej bedzie wiadomo o co mi chodzi) W naszym przykladzie chcemy uzyzkac np takie menu: Cytat . ..:: ::: Glowne ::: ::.. .
- Strona glowna - - Newsy - . ..:: ::: Inne ::: ::.. . - Linki - Glown i Inne sa to owe sekcje Tak wiec nasze bazy danych menu bedza wygladac tak: s1.dat (dowolna nazwa) - dla sekcji Glowne Cytat Strona glowna|default.html|_self
Linki|links.html|_blank s2.dat - dla sekcji Inne Cytat Newsy|news.html|_self
Kolejnosc wpisow w plikach odpowiednich lini decyduje o kolejnosci wyyswietlania listy menu. Teraz plik menu.tpt wzorca, ktory bedzie okreslal nam jak dana linia z nazwa menu ma wygladac Cytat - <a href="%link%" taget="%target%">%name%</a> -
%link%, &target&, %name% - zmienne te (koniecznie w takiej formie) beda zamieniane na dane z pliku (bazy danych w pliku). Nie trzeba ich umieszczac wszystkich. Wzasadzie wogole mozna ich nie umieszczac ![]() ![]() ![]() Plik menu.inc.php, ktory bedzie nam wyswietlal menu (nasz skrypt menu): [php:1:8c68d03c72]<?php // by Seth (2003) function print_menu( $tpt_path, $db_path ){ // Otwieramy wzorzec dla lini w menu $rf = @fopen( $tpt_path, 'r' ); if( $rf ){ $content = fread ( $rf, filesize ( $tpt_path ) ); fclose( $rf ); }else return -1; // Jezli plik nie istnieje zwraca -1 $db_menu = file( $db_path ); // Pobieranie danych if( isset( $db_menu ) ){ $result = ''; // Przetwarzanie bazy do postaci posortowanego menu foreach ( $db_menu as $line ){ $sets = explode( "|", $line ); $search = array( "'%name%'", "'%link%'", "'%target%'" ); $replace = array ( $sets[0], $sets[1], $sets[2] ); $result .= preg_replace ($search, $replace, $content).'<br>'; } return $result; // Zwracanie menu }else return -1; // Jezli plik nie istnieje zwraca -1 } ?>[/php:1:8c68d03c72] A teraz jak to wszystko polaczyc aby dzialalo: w pliku index.php umieszczamy: [php:1:8c68d03c72] <html><body> <?php require_once('menu.inc.php'); echo '. .. .: :: Glowne :: :. .. <br>'; echo ( ($menu = print_menu( 'menu.tpt', 's1.dat' )) != -1 ? $menu : '<br>blad ladowania menu<br>' ); echo '. .. .: :: Inne :: :. .. .<br>'; echo ( ($menu = print_menu( 'menu.tpt', 's2.dat' )) != -1 ? $menu : '<br>blad ladowania menu<br>' ); ?> </body></html>[/php:1:8c68d03c72] I to na tyle. Jezeli byly by jakies problemy pisz na forum bo nie testowalem tego i pisze to od reki. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za podpowieć mam nadzieje ze zadziała ...
niestety niemoge teraz tego sprawdzić bo serwer php mi padł ![]() i chciał bym serwer ruwnie prosty jak tamten -------------------- polo36@wp.pl napisz do mnie
1459414 mój nr gg |
|
|
![]()
|
|
Cytat Dzięki za podpowieć (...)
...nie powiedzial bym, ze to co napisalem to podpowiedz ![]() Cytat (...)chciał bym serwer ruwnie prosty jak tamten
Polecil bym tobie raczej FoxServa gdyz nie bedziesz mial problemow z pozniejsza kompatybilnoscia skryptow na serverach z Apachem. |
|
|
![]()
|
|
dzięki za podpowiedź co do serwera
![]() ![]() -------------------- polo36@wp.pl napisz do mnie
1459414 mój nr gg |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 03:08 |