![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 3 Dołączył: 4.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jakiś czas temu napisałem skrypt zbierający dane i zapisujący je do bazy. W skrócie - na xx serwerów działa skrypt który co minute pobiera dane i za pomocą curl --data wysyła je pod wskazany url. Pod wskazanym url jest już skrypt w php który dane pobiera i zapisuje do bazy. Obecnie przy pobieraniu danych są sprawdzane 2 rzeczy: 1) remote_addr 2) unikalny klucz, czyli ciąg znaków inny dla kazdego z serwerów. Jeśli te 2 rzeczy się zgadzają dane sa aktualizowane, jeśli nie - dostaje powiadomienie. Od strony serwera ten skrypt jest zakodowany, jednak nie problem podejrzeć co robi i gdzie wysyła te dane - dla chcącego nic trudnego. Chcialbym się Was poradzić jak mogę dodatkowo zabezpieczyć taki formularz - główne obawy tyczą tego że po walidacji poprawności formatu danych mam zapytanie " update ........ where ip=adres.ip and klucz=klucz" Czyli niezależnie czy ip i klucz jest poprawny i tak jest wykonywane zapytanie do bazy, więc ktoś może "sztucznie" obciążać serwer bazodanowy. Myślałem by najpierw sprawdzać poprawnośc pary klucz i ip, i dopiero później aktualizować dane dla danej pary, ale czy to w jakiś sposób zwiększy bezpieczeństwo? Mam wtedy każdorazowo po wysłaniu danych 2 zapytania zamiast jednego. 1)W jaki sposób mogę dodatkowo zabezpieczyć formularz bez zaprzęgania bazy - może dodać wymyślonego user-agenta? 2) Szyfrowanie wysyłanych danych - w jaki sposób je zrealizować, czy można jakoś zabezpieczyć wysyłane dane - np zakodować ( poza samym https)? 3) Bede też wdzięczny do jakiś źródeł/case study/przykładów czy best practice w tym zakresie. Ten post edytował Marek607 12.09.2016, 09:30:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzanie IP oraz klucza nie musi wcale wykonywać się poprzez zapytanie do bazy , możesz to zrobić w samym PHP
Szyfrowanie hmm , są serwisy oferujące szyfrowanie kodu PHP musiał byś się skontaktować czy mogą zaoferować jakieś szyfrowanie w locie Jeden z takich serwisów to ZendGuard |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 3 Dołączył: 4.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzanie IP oraz klucza nie musi wcale wykonywać się poprzez zapytanie do bazy , możesz to zrobić w samym PHP Szyfrowanie hmm , są serwisy oferujące szyfrowanie kodu PHP musiał byś się skontaktować czy mogą zaoferować jakieś szyfrowanie w locie Jeden z takich serwisów to ZendGuard W jaki sposób to zrobić, skoro każdy ip ma swój własny klucz? Dodawanie tego ręcznie do kodu w postaci tablicy odpada , bo przy xxx serwerach miałbym niezłą sieczkę, poza tym musiałbym to zrobić w kilku plikacha zależy mi bardziej na automatyzacji |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 18:02 |