![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 3 Dołączył: 9.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ostatnie dni zastanawiam się nad najlepszą strukturą bazy danych dla zdjęć używanych w postach, newsach oraz jako avatary użytkowników. Zastanawiam się czy najlepiej jest stworzyć jedną tabelę dla zdjęć i do każdej tabeli używającej zdjęć dołączyć tabele łączącą, czy też np. same avatary przechowywać w tabeli użytkownika? Powiedzmy, że każdy post i news ma okładkę i parę zdjęć. W jaki sposób zaprojektować strukturę bazy danych pod takie coś? Zastanawiam się nad tym tematem, ponieważ chcę zrobić coś w stylu wyszukiwania zdjęć po tagu podczas dodawania, aby móc użyć już istniejących zdjęć podczas dodawania wpisu. Kolejnym pytaniem jest - jak przechowywać ścieżki do poszczególnych obrazków w przypadku jednej tabeli dla wszystkich zdjęć? Powinny one się znajdować w tabeli, czy też raczej na sztywno w kodzie? Podejrzewam, że druga opcja jest tą poprawną, ponieważ jeżeli zajdzie potrzeba zmiany ścieżki, to w kodzie zmienię ścieżkę w jednym miejscu, ale mogę się mylić, więc proszę o sprostowanie. Struktura, którą obecnie wymyśliłem: photos id src user ... avatar_id (foreign key) posts_photos post_id (fk) photo_id (fk) news_photos news_id (fk) photo_id (fk) photos_tags tag_id(fk) photo_id (fk) tags id tag Może ktoś wpadnie na jakieś lepsze rozwiązanie? Proszę o wyrażenie opinii na temat mojej struktury |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:51 |