Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Module Pattern - testy js
d4ng

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć pisze js z wykorzystaniem AMD i architekturze module patter i tak się zastanawiam nam pisaniem testów chociażby dla skila tylko hmm co jak i gdzie? słyszałem o Karma, Jasmine itp co jest przyjemniejsze dla oka (porównuje tu np grunt do gulpa który dla mnie jest lepszy)? Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
Comandeer

-----

Nie ma co porównywać karmy do jasmine, bo obydwa służą czemuś zupełnie innemu. Karma służy do odpalania testów, a Jasmine – do ich pisania.

Osobiście korzystam z karma + mocha + chai + sinon, ale warto też rzucić okiem na intern.js (zwłaszcza, że on jest mocno AMD).
+Quote Post
d4ng

-----

hehe no to pojazd (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) hmm z czym bdzie mi najprościej na start? a i może prosiłbym o wyjaśnienie po co w ogóle pisać testy tzn co ma byc ich efektem / wynikiem?
+Quote Post
Comandeer

-----

Cytat
a i może prosiłbym o wyjaśnienie po co w ogóle pisać testy tzn co ma byc ich efektem / wynikiem?

Testy pisze się po to, żeby mieć pewność, że kod wykonuje to, co chcemy – po prostu.

Z czym będzie najłatwiej na start? Prawdę mówiąc nie wiem. Mocha jest dość przyjemna, ale jej odpalanie w przeglądarce już nie bardzo (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:00