![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Stworzyłem formularz, pod który podpiąłem entity - dla którego ustawiłem odpowiednie reguły walidacji (w validation.yml). Mam pole idProduct w regułach - w jaki sposób sprawdzić czy przekazany id_product w formularzu istnieje w tabeli produktów? Nie chce tego robić w kontrolerze tylko dodać odpowiednią regułę w validatiom.yml Czyli tworzymy wpis w tabeli np. "favourite_user_product" i chce sprawdzić czy idProduct z tej tabeli istieniej w relacji z tabelą "product". Ten post edytował wujek2009 10.08.2016, 19:04:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Emm, query_builder w formularzu?
![]() Ten post edytował ohm 10.08.2016, 21:16:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, zastosowałem to u siebie i działa. Jeszcze potestuje. Tylko czy ja dobrze rozumiem zasadę działania. Pobieramy wszystkie produkty i teraz jeżeli ktoś przekaże id_product spoza tablicy to wyrzuca błąd. Trochę niewydajne jest pobieranie wszystkiego i sprawdzanie czy przekazany id_product znajduje się w tych wszystkich obiektach - da się to inaczej zapisać?
Może da się jakoś dodać do zapytania WHERE id = {ID_Z_FORMULARZA} po przez "use" w funkcji? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile dobrze zrozumiałem co chcesz osiągnąć, to znany problem, ten Bundle powinien Ci go rozwiązać: https://github.com/Gregwar/FormBundle (nie wiem jak z Symfony 3, może jest to już natywnie?)
|
|
|
![]()
|
|
Chcę po prostu sprawdzić czy jeżeli mamy polę np. "Wybierz produkt" to czy użytkownik faktycznie wybrał ID produktu istniejącego czy manipilował w jakiś sposób przy formularzu i próbuje mi wstrzyknąć jakiś złośliwy kod :-)
Tak czy inaczej udało mi się osiągnąć to po przez zwykły zapis:
Więc obyło się bez QB :-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:10 |