Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Baza danych dla firmy franczyzowej i jej partnerów
chemiqs

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej
Mam do zrobienia stronkę.
Stronka będzie przedstawiała produkty danej firmy i oferowała podłączenie się pod sprzedaż firm partnerskich, które będą oferowały te same produkty na swoich site'ach (ewentualnie będą dodawać swoje - które firma "matka" też chce widzieć i ewentualnie replikować do innych partnerów). User zewnętrzny ma możliwość zalogowania się i zamówienia danych produktów.

Odnośnie partnerów: każdy partner będzie miał swoją własną domenę, ale produkty, wszystkie dane o partnerze, zamówienia etc etc mają być widoczne dla "FIRMY MATKI".

Zastanawiam się na strukturą takiej bazy danych.
1) Czy wszystkie dane trzymać w jednej DB?
2) Czy iść pomysłem mojego kolegi, że jest baza centralna ale zawsze jest replikacja na bazy franczyzobiorców i w druga stronę jak przyjdzie jakiś nowy rekord.
3) Zastanawiam się nad bezpieczeństwem. Jak bazy będą rozdzielone to nawet jak położy mi się jedna baza to reszta firm działa a pada tylko ta jedna.
4) Gdzie trzymać klientów, zamówienia, userów? Czy w jednej bazie czy też w oddzielnych - zaznaczam że użytkownicy FIRMY MATKI muszą widzieć wszystkie zapisy w bazie franczyzobiorców!!!
5) Czy utrzymanie tej całej "farmy" DB może być upierdliwe dla admina przy administracji. Teraz może być 2-3 franczyzobiorców, ale jak się ich pojawi 15?

Bardzo proszę o pomoc w tym temacie.
Każda wypowiedź może coś wnieść do dyskusji - także bardzo proszę o komentarze, linki etc.

Z góry dziękuję.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ja bym to postawił na 1 bazie. Dlaczego?

Ano dlatgeo że łatwo jest utrzymać 1 bazę w ryzach. Jako że to ma być sklep to nie przewiduję że ta baza będzie ogromna. A nawet jak dobije do 100GB to już będzie mega sukces. Tak na prawdę ruch będzie generowany na tabelach zamówień i to one będą największe.

Do tego łatwo będzie Ci wprowadzić kontrolę zasobów czyli Matka widzi wszystko (Admin) a franczyznobiorca tylko swoje (User).
Co do bezpieczeństwa to stawiasz sobie min. 2 serwery SQL z replikacją i po sprawie. DO tego możesz 1 serwer robić Read/Write, a drugi tylko Read Only i tam cisnąć odczyt żeby nie zamulać zapisami.
Ale bądźmy szczerzy. Jeśli nie przewidujesz 100000 partnerów, 1mln. produktów i setki tysiące zmówień dzienne w połączeniu z miliardami odwiedzin to to rozwiązanie jest bardzo wygodne.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 12:18