![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
potrzebuję wysłać do mysql tylko te rekordy, które na początku mają zaznaczonego checkboxa. tak wygląda przykładowo pobrana lista rekordów. http://przeklej.org/file/7EAkoa/form.JPG na samym początku jest checkbox, ma atrybut name='check' i przy insert wykonuję coś takiego:
wszystkie rekordy są pobierane w jednym <form> i jeden submit dla wszystkich. chcę wysłać tylko te, które zaznaczę - jak nie zaznaczę żadnego to nic nie leci. mogę prosić o wskazanie co zrobić aby to działało? a może źle to rozumuję i trzeba się za to jakoś inaczej zabrać? bardzo proszę o pomoc! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Zrobiłem na szybko imitację tego co chcesz osiągnąć.
Wszystko wklej do jednego pliku php i zobacz sobie jak to działa. Ew. wejdź na http://phpfiddle.org/ i tam wklej ten kod. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki @aras785, o to chodzi.
A jak teraz będę chciał do tego insert dołączyć to robic to w while() czy trzeba to jakoś w for() wpakowac? Generalnie chce osiągnąć efekt że jak już dany rekord występuje w bazie to robię update() a jak nie ma to insert(). Pomożesz jak to osiągnąć? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o tym http://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/ins...-duplicate.html
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy to jest to o co mi chodzi.
Generalnie potrzebuje po submicie pobrać rekordy z bazy, sprawdzić czy $_POST[id] istnieje i jeśli nie to insert a jak tak to update. Tylko jak to napisać:-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj tego co wysłał @viking, zrobi dokładnie to co chcesz. Jesli ID będzie istniało w bazie to zrobi update, a jeśli nie to inserta.
|
|
|
![]()
|
|
ok a jeśli w phpmyadmin kluczem jest pole id a ja chcę sprawdzać według innej kolumny? id ma auto_increment, ale to pole eid jest unikatowe i na jego podstawie chciałbym sprawdzać w późniejszych celach insert/update.
a samo zapytanie powinno wyglądać tak?
jak tutaj zdefiniowac aby sprawdzał po eid? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz dodac klucz unique na eid. A co do zapytania to google i "mysql on duplicate key update example", no i IMO w zapytaniu powinieneś wywalić id, bo nie jest Ci do niczego potrzebne.
Ten post edytował kapslokk 4.08.2016, 19:26:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:30 |