![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
jest sobie zmienna
jest ona tworzona w funkcji, nazwijmy ja AAA, i teraz jak z tej funkcji zwrucic, ja do kodu php w kturym byla wywolywana ta funkcja, robie przez return $sql czy return ($sql) to ja mi wyswietla, a ja tego nie chce, ma ja zwrucic, zebym mogl ja potem wykorzystac do wykonania zapytania do bazy -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Kraków , Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem za bardzo oco ci chodzi .
Ja to widze tak masz zapatnie ktore chcesz wykorzystac czyli kotrzystasz z return. Napisz troche jasniej -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
no wlasnie w tym problem jak daje
to mi wyswietla $sql, a potem w mysql_query, jej nie widzi. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat(invx @ 2005-01-19 10:05:18) no wlasnie w tym problem jak daje
to mi wyswietla $sql, a potem w mysql_query, jej nie widzi. Zdefiniuj pojęcie "nie widzi". Moze zacznij pisac nieco normalniej izacznijprzejmowac się obsługa błędów? Na pewno wywali błąd. Ponieważ nie jest znana watość zmiennej $day ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
przy eccho zwruc(), funkcja wyswietla mi cala $sql, ponizej sprawdzam czy jest taka zmienna echo "$sql"; i jej nie ma, wiec baza daje error, ze zapytanie bylo puste.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo zeby zmienna $sql miala wartosc mususz przypisać wartosc zwroconą przez tą funkcje. Przecież ta funkcja nie zwraca ci zmiennej i nie tworzy jej poza funkcja tyko wartosc tej zmiennej. ZEby to dzialo to trzeba zrobic tak:
|
|
|
![]()
|
|
dzieki liko
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(invx @ 2005-01-19 09:52:57) dzieki liko ![]() ![]() Jak byś lepiej popatrzał to zauważył byś ze @Scanner podał dokładnie to samo, ale widze że ty ze wzrokiem też masz problemy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat(Liko @ 2005-01-19 10:49:39) Bo zeby zmienna $sql miala wartosc mususz przypisać wartosc zwroconą przez tą funkcje. Przecież ta funkcja nie zwraca ci zmiennej i nie tworzy jej poza funkcja tyko wartosc tej zmiennej. ZEby to dzialo to trzeba zrobic tak:
LIko, plączesz się w zeznaniach. Invx'owa funkcja zwroc() daje w wyniku stringa. Więc wstawienie wywołania tejże funkcji jako parametru funkcji mysql_query() jest wedle mojej wiedzy jaknajbardziej prawidłowe. Założe się, ze błąd był, bo generowane zapytanie miało błąd w okolicach zmiennej $day co wspomniałem w poście wyrzej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie do tego tematu, czy można by też zrobić to za pomocą global $sql ? Czy lepiej używać return? bo sam nie wiem - ja używam global, czy jest to złe rozwiązanie? Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do czego tutaj global? Może propnujesz takie "niezwykłe" rozwiązanie?:
Nie ma sensu kombinować z czymś co jest już dobre... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(crashu @ 2005-01-19 17:09:00) Do czego tutaj global? Może propnujesz takie "niezwykłe" rozwiązanie?:
Nie ma sensu kombinować z czymś co jest już dobre... Dokładnie do momentu czytania tego posta wychodziłem z założenia wpisania global nie wiem czemu ![]() ![]() Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Cytat("Liko") Jak byś lepiej popatrzał to zauważył byś ze @Scanner podał dokładnie to samo, ale widze że ty ze wzrokiem też masz problemy. nie napisal tego samego. To co napisal, wyswietlalo mi $sql, a tego nie chcialem. Cytat("scanner") Założe się, ze błąd był, bo generowane zapytanie miało błąd w okolicach zmiennej $day co wspomniałem w poście wyrzej. nie bylo, bo mysql_query() nie mial znaczenia, wogule ta zmienna nie istniala, jak ja probowalem echo() wysiwetlic, ![]() P.S czegoscie tak na mnie naskoczyli ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hmm, to już chyba drugi wątek rozpoczęty przez Ciebie dotyczący w sumie błahego zagadnienia a się ciągnie i ciągnie, bo nie potrafisz zrozumieć podstaw...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może by tak wykorzystać referencje ?
-------------------- redFox |||||||||| 30%
---------------------------------- |
|
|
![]()
|
|
taki kod mi wlasnie nie dzialal ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Może to i lepiej, tak durny kod nie powinien działać
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tylko sam ten kod napisales 3 czy 4 posty wyzej, i zunales ze jest dobry i nie ma co kombinowac.
![]() Koniec teatu bo mi sie admini przyczepia ze dzialam na szkode forum i se posty nabijam. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 21:34 |