![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 22 Dołączył: 10.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W dobie "nowoczesnego programowania", gdzie Singletony są uważane za zło jak rozwiązalibyście Panowie/Panie taki problem?
Mam jedną klasę abstrakcyjną, po której dziedziczą dwie pochodne. Istnieje także klasa pomocnicza, która nie wykonuje dużo pracy, lecz przy tworzeniu instancji pewne czynności są wykonywane. Klasy pochodne mają dostęp do klasy pomocniczej poprzez prywatne właściwości. Jednak przy tworzeniu nowych instancji tych klas stworzona zostanie też nowa instancja klasy pomocniczej. Nie ma nic złego w tym, że tych kilka egzemplarzy będzie, lecz gdy klas pochodnych będzie około 30 to niepotrzebie w konstruktorze klasy pochodnej będą wykonywane działania spowolniające troszkę system. Wiadomo nie będzie to kosmiczna liczba sekund, pewnie nawet nie do zauważenia dla normalnego użytkownika, ale po co uczyć się złych nawyków. Słyszałem o Service Containerach itp. ale projekt jest malutki. Nie wiem czy się na to porywać. Ten post edytował Fred1485 27.07.2016, 17:00:50 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:56 |