Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Indeksowanie dynamicznych URLi w wyszukiwarkach.
5z474n
post 3.05.2003, 14:11:01
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

mam pytanei, moze ktos wie
:?: czy jest jakas roznica ktora powodowalaby ze stony indeksowane
( chyba to sie takk nazywa czyli wszystko oparte na jednym pliku np index.php a pozniej ?nr=costam by stworzyc kolejne )
:arrow: sa gorsze od wielu oddzielnch stron
( czyli tworzenie za kazdym razem costam.php ktora zawiera include("index.php"); i jest tworzona identycznie jak index.php?nr=costam ) questionmark.gif :]]

moze ktos wie czy dla wyszukiwarek to jest jakas roznica questionmark.gif

Tytuł zmieniony przez moderatora.

--------------------
niczym ten co go nie ma //...........
Go to the top of the page
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...
post 4.05.2003, 18:59:56
Post #2

-----

Eh, też mnie to intryguje...

Czy lepiej generować cały czas żądane strony czy raz (zapisywać na dysku serwera) i po każdej zmianie.
+Quote Post
spenalzo
post 5.05.2003, 00:50:10
Post #3

-----

Cytat
Czy lepiej generować cały czas żądane strony czy raz (zapisywać na dysku serwera) i po każdej zmianie.

Oczywiście że lepiej raz wygenerować po czym zapisać do HTMLa i aktualizować automatycznie niż za każdym razem korzystać z php.
Chyba o to chodzło?
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...
post 5.05.2003, 18:27:28
Post #4

-----

Fajnie, ale czy mógłbyś to poprzeć jakimiś przykładami? Nieważne czy rozwiązania darmowe czy komercyjne (w zasadzie bardziej interesują mnie darmowe).

Bo zasadnicza różnica (o ile rozumiem temat smile.gif ) to to czy trzymać dane w kilku/set/tysiącach plików html + baza, czy w paru php + pliki bazy danych.

Jeżeli generowane cały czas to zajmowane miejsce na serwerze to kilka kilobajtów + grafika + baza danych. Minus - obciążamy serwer.

Jeżeli generujemy tylko raz i po każdej zmianie to kilka/set/tysięcy plików + grafika + baza danych. Minus... dla darmowych serwerów to napewno duży minus - trzymanie dużej ilości plików... Plusy? Mniejsze obciążenie serwera.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Mi pierwsze rozwiązanie wydaje się rozsądniejsze. Ale jak to ma się do rzeczywistości to nie wiem. I proszę o odpowiedź.

Jeśli to możliwe to napiszcie też za i przeciw.

P.S.
Obciążenie dla serwera nie jest w sumie takie duże... Pobranie niewielkiej w sumie ilości danych i proste ich przetworzenie...
+Quote Post
spenalzo
post 5.05.2003, 21:18:26
Post #5

-----

[quote]Bo zasadnicza różnica (o ile rozumiem temat smile.gif ) to to czy trzymać dane w kilku/set/tysiącach plików html + baza, czy w paru php + pliki bazy danych.[/quote]
Jeżeli HTML to nie bez bazy. Chodzi mi o takie rozwiązanie, gdy strona jest odwiedzana n razy dziennie i za każdym razem są pobierane dane z bazy itd. Wtedy lepiej chyba wygenerować HTML i korzystać z niego?
Wtedy jest pobierany sam HTML, bez konieczności wykonywania skryptów i łączenia się z bazą. Chodzi tu serwis z oglądalnością rzędu dziesiątek tysięcy dziennie.
Może wypowie się ktoś, kto wie coś o tym?[/quote]
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...
post 5.05.2003, 21:47:50
Post #6

-----

Cytat
Jeżeli HTML to nie bez bazy.

Przecież to napisałem. Przeca baza danych nie jest zbieraniną literałów zawieszonych w eterze, jeno bardzo prozaicznymi plikami binarnymi, nie?

Fajnie by było gdybyś napisał czy tak ci się wydaje czy tak jest.

Bo np: onet.pl i gazeta.pl np: wiadomości wyświetlają jako "zwykłe" html, natomiast wp.pl też zwykły html jeno że w url'u przekazują zmienne (ciekawe po co smile.gif )

Pozatem każdy gupi wie że html też może zawierać jakikolwiek język skryptowy wykonywany po stronie serwera (jedna linijka w httpd.conf w apache'u) więc nie da się ocenić jednoznacznie.

Pozatem to jak to jest -> portale które wyświetlają datę (gazeta.pl i inne) równo o 00:00 zmieniają WSZYSTKIE strony? Przeca serwer by nie odpowiadał przez chwilę! Chyba że to nieistotne.

P.S.
Pozatem, bazy danych przechowują wyniki zapytań w pamięci operacyjnej, więc dostęp do danych które często są pobierane jest błyskawiczny (szybszy niż pobieranie danych z dysku?)
Tak samo serwery http nie są aż takie gupie żeby nie trzymać w pamięci tego co się nie zmienia i jest często pobierane...

Nie jest wcale powiedziane że przy 1000 odwołań do strony skrypt którego wynik się nie zmienia był wywoływany 1000 razy. Programiści nie na darmo zarabiają tyle ile zarabiają smile.gif.
+Quote Post
DeyV
post 5.05.2003, 21:51:50
Post #7

Grupa: Zarząd

Cytat
stony indeksowane
heh he he - to się wam udało.

1. Jeżeli dobrze zaplanujemy konstrukcję strony, to nie ma większego znaczenia, czy będzie "obsługiwana" przez jeden plik, includujący inne, czy też osobne działy będą osobno. Najlepiej wybrać wariant pośredni, czyli starać się uniknąć zarówno nadmiernego przeładowania poszczególnych plików (grozi bałaganem, a więc problemami z edycją) jak i zbytniego rozdrobnienia (kiedy to, by wykonać jedną poprawkę, musimy zmienić wiele plików). W efekcie powstaje wiele modułów wielokrotnie uzywanego kodu, incluowanych przez poszczególne działy. Ma to jednak znaczenie tylko dla łatwości pisania i dokonywania modyfikacji - nie wpływa jednak znacząco na czas wykonywania skryptu.
2. Mało który serwi musi się przejmować zbytnim obciążeniem bazy danych przy normalnej pracy, czyli zazwyczaj konieczne jest cachowanie tylko wyjątkowo skomplikowanych zapytań lub np. generowanych grafik.
3. Jeśli jednak pojawia się taka konieczność, wtedy swoją moc pokazuje Smarty, dzięki któremu możemy samodzielnie zadecydować, które elementy będą cachowane (i nie ograniczamy się tylko do cachowania zapytań - zapisywany jest przecież gotowy HTML), oraz jak często chcemy je odświerzać.

A zresztą potestujcie sami - dobrym nawykiem jest umieszczenie w każdym projekcie zegara, kontrolującego czy czasem z czymś nie przesadziliśmy.

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...
post 5.05.2003, 21:58:03
Post #8

-----

Dzienki.
+Quote Post
5z474n
post 5.05.2003, 22:31:01
Post #9

-----

moglby ktos mi podac kod do tekiego zegara ... pzryznam ze trche ne ichce mi sie szukac potrzebnych funkcji .. a chetnie bym potestowal swoje strony :] z gory dzieki
Ile powinien wskazywac taki zegra tak zebybylo dobrze ? smile.gif

Nikt nei odpowiedzial na pytanei czy dla wyszukiwarek strony indeksowane roznia sie czyms od zwyklych ?

--------------------
+Quote Post
DeyV
post 5.05.2003, 22:36:08
Post #10

1. <?php
  2. function getmicrotime(){ 
  3. list($usec, $sec) = explode(&#092;" \",microtime()); 
  4. return ((float)$usec + (float)$sec); 
  5. } 
  6.  
  7. $time_start = getmicrotime();
  8.  
  9. for ($i=0; $i < 1000; $i++){
  10. echo &#092;"NASTPNYM RAZEM BD SZUKAŁ W MANUALU <br> n\" ;
  11. }
  12.  
  13. $time_end = getmicrotime();
  14. $time = $time_end - $time_start;
  15.  
  16. echo &#092;"Nie robił nic przez $time sekund\";
  17. ?>

2. Nie - wyszukiwarki idą nie po plikach, a poprzez linki, a te definiujesz samodzielnie.

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...
post 5.05.2003, 22:45:53
Post #11

-----

Ale plama z tymi stronami indeksowanymi.
Może jakiś litościwy moderator zmieni nazwę wątku?

smile.gif
+Quote Post
wojtek
post 6.05.2003, 07:33:21
Post #12

-----

Wiekszosc wyszukiwarek nie zindeksuje Ci stron typu index.php?co=costam. Z tego punktu widzenia duzo lepiej korzystac ze stron wygenerowanych, niz generowanych dynamicznie..

BTW. Zobacz tu: http://www.cneb.pl/wyszukiwarki/
+Quote Post
5z474n
post 6.05.2003, 14:30:55
Post #13

-----

masz haslo do dorum na cneb.pl ? 8O bo w kursie to tego nei ma :| ... jestem po tym kursie wiec wiem :| ze on za duzo pod tym wzgledem m inei powiedzial dlatego zalozylem ten temat

wiekszosc czyli jakie questionmark.gif

--------------------
+Quote Post
spenalzo
post 6.05.2003, 18:27:08
Post #14

-----

Cytat
Cytat
Jeżeli HTML to nie bez bazy.

Przecież to napisałem [...]

Sorry, pomyliłem się - miało być że bez bazy - czysty HTML, bez jakichkolwiek dodatków typu php itd..
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...
post 6.05.2003, 22:52:42
Post #15

-----

No dobra, czyli zakładając że robię cms'a (sekret) i przechowuję sobie w bazie danych "położenie" każdej strony dzięki czemu wiem kiedy ją wyświetlić wiem czyim jest dziekiem i rodzicem etc.
1. No to oprócz tego wygeneruję sobie ziliard plików html o unikatowych nazwach, z zawartością z bazy (czyli np:tekstem).
I będzie okaj, tak? Znaczy się google łyknie?
2. Wygeneruję sobie ziliard plików php (dla każdej strony) no i każda strona będzie wyświetlać to co jej kazałem itd. , nazwy plików php unikatowe itd. No i google też przez to przejdzie, tak?
3. Zostawiam wszystko w "jednym" pliku, i sikam na wyszukiwarki. A może można zostawić jakieś małe info dla robotów coby nie zgłupiały? Albo pomóc im w podjęciu właściwej decyzji.
4. Czy jest jakaś inna opcja?
P.S.
Ta ewentualność odpada: AddType application/x-httpd-php .html
P.P.S.
MODERATORZY KOCHANI ZMIEŃCIE TYTUŁ WĄTKU smile.gif
+Quote Post
scanner
post 6.05.2003, 23:00:47
Post #16

Lekko zbaczając z tematu, zastanawiam się po co indeksować zawartość dynamiczną?
mateusz: proszę, nie uzywaj tylu "enterów" - rozwlekasz swoje posty i troszkę niewygodnie się je czyta smile.gif

--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...
post 6.05.2003, 23:11:31
Post #17

-----

A po to że zawartość, chociaż dynamiczna, nie musi znikać się co trzy minuty, jeno fajnie by było znaleźć w googlach że w serwisie takim i takim jest strona zawierająca frazę "gupik" a link do niej to www.rybki.pl?rybka=gupik No i np dział serwisu rybki.pl o gupikach nie "zniknie" jeno będzie ewoluował, dodawane będą nowe strony itd. A tak trzymać wszystko w słowach kluczowych... i aktualizować za każdym razem jak pojawi się nowa rybka?

Eh, bez sensu z tymi słowami kluczowymi ale com napisał, napisałem.
No po prostu fajnie by było żeby serwis był w ogóle widziany przez np googla a nie jest...

P.S.
<meta name="robots" cotnent="index, follow"> w czymś pomaga?
+Quote Post
5z474n
post 7.05.2003, 00:14:44
Post #18

-----

google.pl nei bierze pod uwage slow kluczowych :] tworzac baze z ktorej pozniej wyszukuje :]

--------------------
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...
post 7.05.2003, 13:38:05
Post #19

-----

smile.gif normalnie! nie chodzi mi o takie szczegóły tylko o to jak rozwiązać problem!
+Quote Post
wojtek
post 7.05.2003, 14:46:08
Post #20

-----

Z tego co wiem (chociaz nie jestem do konca pewien) to google stara sie indeksowac strony z '?' w adresie, tzn. probuja tam to jakos rozwiazac zeby takie strony byly prawidlowo indeksowane.

Najlepiej - jesli chce sie zaistniec w wyszukiwatkach - zrobic adres typu adres.pl/plik.php/zmienna1/zmienna2 - takie cos zostanie zaindeksowane. Oczywiscie mozna generowac pliki html, ale to chyba troche wiecej pracy jest niz na przejscie na ten 1 sposob.
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:39