![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Mam model Employee
I teraz aby wyciągnąć dane tego pracownika stosuję:
Jak wewnątrz modelu Employee modyfikować dane np. bronKrotka + 2 jeśli w bazie danych mam rekord że pracownik otrzymał pistolet na stan? Aktualnie wykonuje te operacje w kontrolerze EmployeeControler, czy tak może być czy raczej już z Employee::find() wyciągać wszystko gotowe? Proszę o pomoc. Ten post edytował miccom 26.07.2016, 09:02:14 -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
PISZĘ POPRAWNIE PO POLSKU! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak masz dodawanie informacji o zezwoleniu to przy przetwarzaniu wywołuj sobię metodę dodawania broni w EmployeeController. -------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod Employee::whereId($id)->increment('bron_krotka', 2); Jakoś tak |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zrozumieliście pytania
![]() Wiem jak wykorzystać Employee:: i z e w taki sposób można edytować dane. Podam przykład: if( pistolet == 1 ){ //jeśli pracownik otrzymał pistolet na stan to employee->bronKrotka = 2; } Ale pytanie: Czy powyższą analizę czy pracownik ma przydzieloną broń robić w modelu Employee I i wtedy wyciągam z modelu tylko dane już z analizą czy dostał pistolet ) czy w kontrolerze EmployeeControler wg powyższej propozycji ( bo tak waśnie robię aktualnie )? Ten post edytował miccom 26.07.2016, 11:00:53 -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Model to tylko warstwa komunikacji.
Jeśli już to w EmplyeeRepository metody którym zadajesz pytanie np. allowsToUseGuns, hasGun, itd. Controller wtedy wywoła sobie repozytorium i wykonasz np. $repo->setGun() a w środku sprawdzisz sobie warunki czy posiada odpowiednie uprawnienia. |
|
|
![]()
|
|
OK, dziękuje za odpowiedzi i pomoc.
Będę kombinował ![]() -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Controller wtedy wywoła sobie repozytorium i wykonasz np. $repo->setGun() a w środku sprawdzisz sobie warunki czy posiada odpowiednie uprawnienia. To jest dopiero pomysł, żeby w repozytorium sprawdzać uprawnienia. |
|
|
![]()
|
|
Może nie jest najlepszy ale dość prosty. Potem można to wydzielać do dedykowanych klas które się tym zajmą i stworzą coś na zasadzie Permissions Rules
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze prościej będzie zrobić to w kontrolerze.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:26 |