![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam:
- użytkownicy - grupy Uzytkownicy dolaczaja do grup, jednak przed pelnym otrzymaniem dostepu powinni byc w stanie zawieszenia, akceptacji ktoregos innego z juz istniejacych czlonkow grupy. Racjonalne wydaje sie dodac do tabeli laczacej users_groups, dodatkowe pole active (status/waiting itp). Tylko jak w prosty sposób do niego dojść - ustawić wartość przy tworzeniu, a pozniej zmodyfikować i odczytywać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2014 Skąd: Krasnystaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładam że utworzysz sobie tabelę user_groups z polami: id (int11 unsigned, PK, autoincrement ), user_id (int11 unsigned), group_id (int11 unsigned) oraz active (tinyint(1)) i masz:
APPPATH/classes/Model/User/Group.php a w nim tak:
i przy dodawaniu (załóżmy że dodajesz siebie jako zalogowanego użytkownika tzn. wyrażasz chęć dołączenia):
a potem tylko w prosty sposób jakiś admin może to aktywować:
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobienie modelu dla tej laczacej tabeli - tak prosto! ze tez na to nie wpadlem. Dziękuję bardzo Kolego!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ja w takich przypadkach puszczałem tego typu tabelę poza ORM. Nie uśmiechało mi się naginanie struktury tabel na rzecz ograniczeń ORM. Pole id w tej tabeli jest totalnie zbędne, ponadto wartości w nim będą rosły (o ile aktualizując dane najpierw je usuwasz po czym wstawiasz na nowo), na kolumny user_id + group_id przydałoby nadać się ograniczenie unikalności. Ja bym poszedł w stronę zwykłego QB dodając do modelu metody typu save_groups() itp.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:38 |