![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem w rodzaju - banalna sprawa, wszystko powinno działać, no i nie działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Tworze sobie od nowa portal uzyczam.pl, zaczalem od rejestracji uzytkownikow i tutaj schody, rejestracja pod adresem: http://uzyczam.pl/rejestracja Tabele z uzytkownikami standardowe z modulu Auth, jedyna zmiana to w Users pole username to bedzie tak naprawde email
Metoda:
ale nawet gdy na sztywno podalem dane to wyskakuje ten sam blad:
Cytat ORM_Validation_Exception [ 0 ]: Failed to validate array MODPATH/orm/classes/Kohana/ORM.php [ 1275 ] 1270 1271 $array = $this->_validation; 1272 1273 if (($this->_valid = $array->check()) === FALSE OR $extra_errors) 1274 { 1275 $exception = new ORM_Validation_Exception($this->errors_filename(), $array); 1276 1277 if ($extra_errors) 1278 { 1279 // Merge any possible errors from the external object 1280 $exception->add_object('_external', $extra_validation); Mozecie tam pod tym adresem sprobowac sie zarejestrowac i dokladny komunikat sprawdzic. Rece mi juz opadaja, siedze na tym juz 1,5 dnia, nie wiem gdzie lezy blad, probowalem roznie do tego podejsc, ale ciagle to samo (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2014 Skąd: Krasnystaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można też inaczej:
Ważne, w widoku odpowiedzialnym za rejestrację użytkownika muszą być pola tekstowe formularza o nazwach (atrybuty name): username, email, password, oraz password_confirm, więc potrzeba tam te cztery pola, nazwa użytkownika, email (musi być unikatowy), hasło (min. 8 znaków) oraz powtórz hasło, żeby się zgadzały i sądzę że stąd ten błąd. Natomiast w tym catch odpowiada to za pobieranie informacji o błędach walidacji, w katalogu /application/messages/models powinien być: user.php
w /application/messages/models/user powinien być: _external.php
a to przykładowy fragment widoku do rejestracji:
Schema bazy danych (MySQL) jest tam w module ORM, zakładam że z tego korzystasz. Napisz czy to zadziała bo sam robiłem już niejedną aplikację w Kohanie (3.2/3.3) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki kolego za pomoc, przede wszystkim skorzystałem z Twojego rozwiązania z try,catch, przyznam ze wczesniej z tego nie korzystalem (a powinienem), dzieki temu zobaczylem co dokladnie bylo nie tak u mnie, okazalo sie ze troche namieszalem z polami username-email. Pozniej jednak nie dzialalo mi dodawanie Ról, a jest to wymagane do logowania, tez sie z tym troche meczylem - ciagle nie laczylo users z roles, ostatecznie podzialalo polaczenie moich has_many z tymi w Auth_User (tam byly role i tokeny, u mnie dodatkowe pola).
Odnosnie tego co Ty napisales (przynajmniej ja się Tobie tez przydam na przyszlosc), to w widoku nie musisz miec w cale potwierdzenia hasla, ani nawet usera i email, validation tego nie sprawdza, ja mam logowanie tylko z pomoca emaila, bez username i podwojnego hasla. Dzięki! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2014 Skąd: Krasnystaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co napisałem dotyczyło rejestracji nowego użytkownika, zaś w logowaniu są dwa (albo trzy) pola: username i password i ewentualnie remember jako checkbox. No i logowanie odbywa się przez sprawdzanie tych wartości, pewnie można zrobić przez e-mail zamiast username (w sumie to łatwe) ale standardowo (a analizowałem kod w modułach Auth) logowanie jest przez username, password.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:27 |