![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię skrypt sugerujący odwiedzającemu stronę który w sposób inteligentny sugeruje mu treść która może go zainteresować.
Zrobiłem to (wstępnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) w ten sposób że do każdego artykułu( ładowanego z bazy sql) przypisany jest rekord ze słowami kluczowymi które skrótowo opisują jakie informację można znaleźć w danym artykule. Słowa te oddzielone są przecinkami - w założeniu ma to działać tak że pobieram te słowa z tagów dotyczących mojego tematu a potem inna część skryptu sprawdzaja czy takie wyrażenia występują w innych rekordach przypisanych do innych artykułów (czyli klasyczne wykorzystanie preg_match() ) a potem je odpowiednio wyświetla . Mam takie dwa pytania: 1) Czy mogę wyciągnąć do tablicy słowa z danego ciągu rozdzielone przecinkiem( chodzi o to żeby skrypt "wiedział" że każde słowo kończy się przecinkiem albo niczym jeśli jest ono ostatnie) . np. $tagi = " Warszawa,Mazowieckie,Polska" ; ^ Czy można za pomocą czegoś pokroju ciągów regularnych sprawić by wychwycić te słowa tak by były rozdzielnie? Czy można tylko to zrobić bawiąc się pętlami w PHP i dostając się do tekstu jako do tablicy (czyli $tagi[] - wiem że tak można ale mam nadzieje że istnieje jakiś krótszy i zasadniczo prostszy sposób) ? 2) Co sądzicie o mojej koncepcji inteligentnego sugerowania treści użytkownikom. Może być czy coś pokomplikowałem ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował blackstone 20.07.2016, 12:03:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
explode, preg_split
Cała koncepcja ma sens. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 460 Pomógł: 49 Dołączył: 5.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu po prostu nie trzymasz słów w bazie? 1 słowo == 1 rekord. Do tego ew. tabela łącząca słowo z artem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
" A czemu po prostu nie trzymasz słów w bazie? Do tego ew. tabela łącząca słowo z artem. " W sumie to dobra koncepcja i następnym razem będę o tym pamiętał (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Co nie zmienia tego że z tematem rozdzielania string-ów tak czy siak musiał się zmierzyć i przy niej. Dzięki za pomoc, wszystko działa jak trzeba ! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:52 |