![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cały czas się uczę PHP i sprawia mi to dużą radość. Dziś postanowiłem ugryźć taki problem.
Mam taką tabelkę. http://btr.esy.es/falanga.html Chciałem utworzyć pola wyboru, z których użytkownik by wybierał odpowiednią kombinację. search.php Formularzem wysyłam zmienne: $a = $_GET["A"]; $b = $_GET["B"]; $m = $_GET["misja"]; $z = $_GET["zawroc"]; SEARCH.php Łapię je na drugą stronę i wykorzystuje tworząc ciąg znaków: SEARCHWYNIK.php
Teraz chcę, żeby "system" szukał czy w tej kombinacji wynik to "WIDZI" czy "NIE WIDZI". Problem w tym, że chciałem napisać instrukcję: jeśli ciąg znaków to "papbt" ALBO "papbt1" to niech wyświetli "WIDZI". Problem mam z tym "ALBO". Co tam mam wstawić zamiast "OR"? Kombinuję i nie wychodzi. Próbowałem |, ||, XOR. Wyświetla mi się słowo "WIDZI" za każdym razem, bez względu na kombinację znaków. Ten post edytował brychu 15.07.2016, 03:32:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 40 Dołączył: 2.06.2016 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taka łopatologiczna zasada interpretowania kodu: Jeżeli { 1. zmianna wynik jest równa stringowi papbt 2. albo string papbt1 } Wypisz WIDZI Mam nadzieję że kumasz. Możliwe rozwiązania: 1. Najprostrze 2. Jeżeli będzie kombinacji więcej to możesz sobie zrobić tablicę ciągów tekstowych i sprawdzać czy zmienna wynik zawiera się w tablicy 3. Jeżeli będzie to zależne od wielu rzeczy, to stwórz sobie funkcje
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 11 Dołączył: 8.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz wstawić operator logiczny OR to użyj ||. Oznacza ten operator, że jeżeli co najmniej jeden z dwóch warunków jest prawdziwy to wyrażenie tež jest prawdziwy.
Operator logiczny XOR, czyli ^ o ile pamiętam oznacza, że jeżeli tylko jeden z dwóch warunków jest prawdziwy to wyrażenie też jest prawdziwe. Operator bitowy OR, czyli | nie jest operatorem logicznym || i lepiej go nie stosować, aczkolwiek czasem zadziała. On służy do operacji bitowych, np:
A co do zapisywania warunków to @emstawicki już to dobrze wytłumaczył. Swoją drogą, naucz się chociaż podstaw CSS, albowiem znacznik <font> jest przestarzały. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Operator bitowy OR, czyli | nie jest operatorem logicznym || i lepiej go nie stosować, aczkolwiek czasem zadziała. Zaprawdę powiadam Ci, operator OR, czyli | działa zawsze, a nie tylko czasem, a co do lepiej go nie stosować - to lepiej go stosować jeśli faktycznie chcesz uzyskać bitowy OR. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastosowałem allay i pięknie wszystko działa. Dziękuję.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 10:48 |