![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 328 Pomógł: 3 Dołączył: 10.07.2016 Skąd: UK-raine Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hejka rebiata,
Napotkałem problem z którym ni jak nie wiem jak sobie poradzić ![]() Właściwie to wiem ale coś mi nie idzie. Otóż jako wynik wybierania danych z bazy otrzymuję coś takiego: Co to jest ? Otóż jest to tablica a w niej kolejnych 5 tablic. Mając taki miszmasz do dyspozycji chciałbym bez o ile to mozliwe specjalnych kombinacji wyciągać dane w kolejności: index1 - ["sku"] ..... kolejno ze wszystkich tablic, index2 - ["entity_id"] ..... kolejno ze wszystkich tablic, itd ... itd ... nie wiem jednak jak to zrobić. Próbowałem tak: Pewnie zwróciliście uwagę na to, że wszystkie tablice to array(1), no własnie, w tej chwili wpadło mi to w oko. Chyba muszę dodać jakiś ekstra licznik bo jak miałbym rozróżnić która ma być czytana ? Dobrze kombinuję ? A może poprostu sam proces ich generowania powinienem wziąć pod lupę ?
Podpowiedzcie ..... proszę ![]() Ten post edytował PHPRexio 11.07.2016, 09:23:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeformatuj ten output bo aż oczy bolą
-------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 328 Pomógł: 3 Dołączył: 10.07.2016 Skąd: UK-raine Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, zrobię to ... ale jak ?
![]() Tu pojawia się problem bo nie wiem jeszcze jak się do tego "przeformatowania" zabrać a że oczy bolą ... to prawda ![]() ![]() W zasadzie to poza chęcią wrzucenia tego do tabeli problemu nie ma, foreach czyta te tablice bez problemu. Chodzi mi jednak o wrzucenie wartości do tabeli w rzędach. Czyli: Ten post edytował PHPRexio 11.07.2016, 09:58:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
echo '<pre>'; var_dump($tabliac);
Poza tym masz skopane generowanie tablicy. Pokaż kod. Ten post edytował Pyton_000 11.07.2016, 10:19:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 11 Dołączył: 8.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Tablice dostaje w skutek wyciagniecia danych z bazy przy pomocy:
a var _ dump ( ) ; widziales w poprzednim poscie ![]() Po zastosowaniu twojej funkcji efektem jest:
Jest teraz jakby nieco czytelniej ... Jak z tego zrobic teraz:
no chyba , ze powinienem to zrobic inaczej ? W zasadzie to powinienem chyba od razu powiedziec, ze morduje sie z Magento, moze to troche pomoze. Wszak Magento posiada bardzo ciekawe mechanizmy o ktorych prawdopodobnie nawet nie wiem lub poprostu jeszcze nie doszedlem do tego etapu ![]() W zasadzie wszystko czego potrzebuję to zbudować tabelkę, taka prosta sprawa ![]() ![]() Ten post edytował PHPRexio 12.07.2016, 10:02:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebujesz funkcji foreach.
Przelatujesz po tych wszystkich tablicach i dodajesz do nowej w taki sposób:
Przy czym poczatkowaTablica zawiera wszystkie te tablice co masz zwrócone. -------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak z tego zrobic teraz:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rozwiązanie @trueblue jest lepsze od mojego. (Będzie wydajniejsze)
-------------------- Pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Dzięki panowie,
W wyniku działania otrzymałem: Trochę mnie rozjaśniło ![]() Chociaż jeszcze mam pytania, np
to query wyciaga entity_id i sku, układa w tablicy kolejno co samo w sobie jest piekne ![]() czyli teraz mam wynik wrzucić do kolejnej pętli i w tym samym szyku wyciągnąć i zbudować tabelkę czy poprostu dodać pozostałe elementy w ten sam sposób to tego query co de'facto powinno zadziałać tyle ze query będzie długie jak tasiemiec? Ten post edytował PHPRexio 12.07.2016, 11:42:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież wynik już jest tabelką.
Jeśli chcesz to zmień aliasy w zapytaniu, aby klucze w tablicy miały takie nazewnictwo jak chcesz. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Miałem na myśli wrzucić do tabelki <html>
![]() Pozostając w temacie jak według doświadczonego kolegi najlepiej wrzucić to własnie w tabelkę hjtml do pokazania na stronie ? Ten post edytował PHPRexio 12.07.2016, 11:49:57 |
|
|
![]()
|
|
To jaki sens jest sklejać id i sku? Przecież teraz po odebraniu danych będziesz musiał ponownie rozkleić wartości.
Lepsza by była tablica, którą pokazałeś wcześniej, ale okrojona do id i sku: Kod Array ( [sku] => bsr4739cl [entity_id] => 7391 ) Array ( [sku] => bsr4739cr [entity_id] => 7392 ) itd. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie nie, czekaj, wkradło się jakies drobne nieporozumienie.
Celem tej operacji było w zasadzie utworzenie tablicy z której następnie dane będe wrzucał do tabeli html. Ale nie w pionowe kolumny tylko rzędami. czyli co ? Znowu jak zwykle przekombinowałem ? ![]() Szkoda, że nie można na szybko wrzucać obrazków, pokazał bym ci o co dokladnie mi chodzi. A może jest jakaś inna droga, żeby wypełniać/formatować tabelki? Po chwili zastanowienia doszedłem do wniosku, że chyba źle jednak opisałem o co mi chodzi i jak miały by być dane z tablicy umieszczane w tabeli html ![]() Otóż czytając kolejne produkty(tablica dla każdego osobno) skrypr generuje kolejne bloki (div) i umieszcza je obok siebie co nie jest dobrym sposobem na prezentację danych. tak więc dla całkowitego wyjaśnienia sytuacji, miałem na myśli takie ułożenie danych w tablicy aby czytając kolejne produkty można było je umieścić w tabeli a nie w div'ach to po pierwsze a po drugie nazwa produktu w pierwszym rzędzie i odpowiednio dane w rzędach. Oczywiście mam nadzieję wiesz o czym bredzę ? Ten post edytował PHPRexio 12.07.2016, 12:24:44 |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chcesz prezentować produkty w kolumnach/pionowo tj. każdy produkt to osobna kolumna (pierwszy rząd nazwa, kolejne rzędy dane - tak to opisałeś), to dane sklejone będą łatwiejsze przy prezentacji danych.
Jeśli chcesz prezentować produkty w rzędach/poziomo, to dane w postaci tablicy, którą pokazałeś, ewentualnie okrojonej, będą lepsze. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zabiłeś mi ćwieka ......
Ni potrafię sobie z tym poradzić chwilowo. Tak bym chciał/tak sobie to wyobrażałem ![]() ![]() a tak mam obecnie ... czyli z ......do bani. ponadto taka forma jest jakby trudniejsza do formatowania na stronie ... ![]() Ten post edytował PHPRexio 12.07.2016, 13:31:07 |
|
|
![]()
|
|
Nie widzę między tymi dwiema tabelami różnicy. Jedyne co to inna kolejność danych i etykiety w pierwszej tabeli.
W obydwu tabelach dane są prezentowane w kolumnach/pionowo (pierwszy rząd nazwa, kolejne rzędy dane). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Sugerujesz, że mogę zbudować tabelę uzywając pierwotnej tablicy/w tablicy i osiągnę ten sam efekt ?
To bardzo interesujące ![]() A jak miałbym tego dokonać ? Załóżmy, że mam:
Wcześniej pytałem czy php poradzi sobie jeśli array to tablica składająca się z kilku tablic które nijak się nie różnią, wszystki nazywają się tak samo. Jak więc na podstawie takiej tablicy cokolwiek budować ? Inna sprawa, że chyba moje podejście jest także trochę od ....tyłu. Bo dostaję ajaxem listę sku po których kolejno wyszukuję produkty i od razu generuję boxy/div'y z danymi, może zamiast od razu pakować to do formatek powinienem najpierw utworzyć ogólną tablicę i dopiero czytać dane i wpychać w te div'ki ? ![]() Ten post edytował PHPRexio 12.07.2016, 17:19:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:12 |