![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 2 Dołączył: 12.04.2004 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
skrobnąłem kod którego zadaniem jest automatyczne generowania zapytania UPDATE z tablicy $_POST formularza:
zmienna $_POST[n] zawiera nazwy pól w tabeli baz danych, przykładowo:
problem jest z przecinkami w zapytaniu po ostanim polo przed klauzorą WHERE nie może być tego przecinka nie wiem jak zrobić żeby go nie było . Proszę o podpowiedź bo wena mnie opuściła. wywala błąd: Cytat You have an error in your SQL syntax near ' lp = '1', nazwa = 'title', var = '---==SKUP ZŁOMA ' at line 1
Ten post edytował dado 18.01.2005, 10:36:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Kod $prz=false; for($i=0; $i<=count($nazwa)-2; $i++) { if ($prz) $sql.=','; else $prz=true; //nazwa pola $nn=$nazwa[$i]; //liczba pól $llp=count($nazwa)-2; //budowanie sql-a $sql .= " ".$nazwa[$i]." = '".$_POST[$nn]."'"; } A tak przy okazji te   w zapytaniu są niepotrzebne. Wystarczy spacja. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 2 Dołączył: 12.04.2004 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
poniższy kod
generuje takiego sql-a
niby ok ale wywala błąd Cytat You have an error in your SQL syntax near ' lp = '2', nazwa = 'tbl_linki', var = 'linki' where' at line 1 nie wiem co jest grane |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2005 Skąd: mrok i darkness :P Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można zacząć od umieszczenia nazw zmiennych między '' (apostrofami)
![]() -------------------- Virtual Intelligence is better than Natural Stupidity
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiego typu jest komórka lp w bazie? Przypadkiem nie INT? Jeśli tak to nie dawaj jej w cudzysłowiu...
-------------------- |
|
|
-dylu- |
![]()
|
Goście ![]() |
o ile dobrze zrozumialem temat to moj patent moze tez nie zbyt madry ale robilem chyba tak:
//----------------------------------------------- $pola = " pole,pole,pole,"; $pola = substr($pola, 0, count($pola-1)); //----------------------------------------------- dylu |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 09:38 |