![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
słuchajcie zaczynam dopiero naukę PHP - może dla Was to banalne ale dla mnie trudne - także proszę o pomoc ![]() Zatem mam formularz na swojej stronie i plik PHP wygląda następująco :
HTML myślę, że nie muszę pokazywać. Maile się wysyłają wszystko jest pięknie tak jak powinno ale ... Wysyłam to za pomocą POST'a :
I teraz - w momencie gdy użytkownik kliknie w Wyślij - wszytsko ładnie się wysyła - mail dociera. Plik mail.php jest w szablonie strony czyli od góry <? kod?> potem szablon i wklejone w pewnym miejscu podziękowanie za maila zamiast formularza. Jednak gdy użytkownik wejdzie po prostu z na domena.pl/mail.php - mail jest również wysyłany (pusty) - można to jakoś zabezpieczyć ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że mam to wrzucić dp mail.php na samym początku formularza?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak.
|
|
|
![]()
|
|
Niestety maila dalej wysyła. Ten post edytował damian0021 9.07.2016, 17:43:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 34 Dołączył: 16.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro masz wszystko w tym samym pliku to albo napiszesz jakas funkcje od wysylania i potem cos w stylu
albo tym ifem obejmiesz caly kod od wysylania czyl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 11 Dołączył: 8.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
isset($_POST) zawsze będzie zwracało true, albowiem zmienna $_POST jest zawsze zdefiniowana, nawet jak jest pusta.
Zamiast tego użyj:
Swoją drogą, zamiast pisać cały czas $zmienna = $_POST['zmienna'] możesz wykorzystać coś takiego (ale tylko jeżeli wszystkie elementy $_POST mają klucze stringowe):
A poza tym nie wiem czy wiesz, ale jeżeli wstawisz zmienną w cudzysłów (") to zostanie ona zamieniona na jej wartość. Np.:
I ogólnie twoje zrobienie tego stringa zrobiłbym inaczej:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 19:12 |