![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 303 Pomógł: 1 Dołączył: 24.09.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
WWitam siedze juz nad problem jakis czas ale nei moge wpasc na rozwiazanie takze zglaszam sie do ekspertow moze ktos cos podpwie, a wtedy zawsze latwiek i czlowiek nagle jakies oswiecenei dostaje.
Do rzeczy... Zalozmy ze mam tabele PRODUKTY w niej sa trzymane pordukty ktore beda sie skladac na jakas tam potrawe PRZYKLADOWA STRUKTURA id|name|...|calories|bialka|weglowodany|tluszcze...|... druga tabela to SKLADNIKI polaczenie na zasadzie skladnik|potrawa trzecia POTRAWA zawiera komplet Pytanie brzmi jak wyliczac ile dana potrawa ma kalori przy takiej strukturze? Czy baza tak powinna wygladac? Zalozmy ze w potrawach kazda potrawa jest na 100gramow bo to chyab ulatwienie np. Kurczak 100g 142 kalc Ananas 100g 12kal Dodajemy potrawe i teraz nagle dodajemy 10dag ananas ->? Sztukat kurczak ->? Jak takie cos obliczac ? Rozumiem zamienic na gramy i porownac. Tylko jak? Idzmy dalej... 3dag to 30gram czylli ----? jak policzyc kalorycznosc dla przykladowego ananasa? Porowanac /pomozyc czy jak? w przypadku 100 g wydawalo mi sie caly czas iz trzeba mnozyc przez ilosc by cos wyliczyc. Bede wdzieczny za pomoc, pomimo ze to bardziej teoria niz samo kodowanie. |
|
|
![]()
Post
#2
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
Post
#3
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 303 Pomógł: 1 Dołączył: 24.09.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A cobze struktura bazy ? Wystarczajaco? Czy moze np przyda sie jeszcze jakis temp_ przepis
|
|
|
![]()
Post
#4
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 11 Dołączył: 8.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Maaaatemaaaaatykaaaaaa
10 dag - robisz system, który przelicza dag na g i masz w gramach.
|
|
|
![]()
Post
#5
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli zdecydujesz się aby potrawy składały się z różnej zawartości danego produktu, to powinieneś w tabeli SKLADNIKI przechowywać taką informację.
Tyle, że nie wiem czy się nie zdarzy tak, że produkt będzie podany w jednostce "sztuk", a w składzie będą to np. gramy, albo odwrotnie. Wtedy w tabeli produktu musiałbyś zawrzeć przelicznik z jednostki podstawowej na gramy. Kaloryczność potrawy można obliczyć zapytaniem SQL, nie trzeba do tego kodu PHP. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 03:56 |