![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2016 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
pragnę uzyskać taką wyszukiwarkę jak w temacie. Więc skorzystałem z TEGO i przerobiłem do takiej postaci: Kod <script src="//code.jquery.com/jquery-1.10.2.js"></script> <script src="//code.jquery.com/ui/1.11.4/jquery-ui.js"></script> <script> $(function() { var availableTags = [ <?php $zmienna_zapytania = mysql_query("SELECT miejscowosc FROM n_lokalizacja"); return mysql_fetch_assoc($zmienna_zapytania); foreach($sql as $miejscowosc) { echo '"'."$miejscowosc".'",'; } ?> ]; $( "#miejscowosc" ).autocomplete({ source: availableTags }); }); </script> Kod <tr> <td> <label for="miejscowosc">Miejscowość</label> </td> <td colspan="2"><input id=miejscowosc name="miejscowosc" value=""></td> </tr> A oto zdjęcie z bazy danych : (IMG:http://s10.ifotos.pl/img/dsdsaspng_sqsxrsx.png) Niby wszystko jest ok co do kodu, ale nie jestem pewny, bo jestem zielony. Po dodaniu tego do kodu na stronie pojawia mi się WŁAŚNIE NIC. Znika cała strona. <script> jest w head. Mam nadzieje że pomożecie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Pokaz mi prosze gdzie w AUTOCOMPLETE, z ktorego korzystasz, jest taki kod:
$zmienna_zapytania = mysql_query("SELECT miejscowosc FROM n_lokalizacja"); return mysql_fetch_assoc($zmienna_zapytania); Wiesz w ogole co robi kod co tu pokazalem a ktory ty napisales? Przenosze na przedszkole |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 2.07.2016 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie próbowałem go przerobić aby podpowiadał mi miejscowości z mojej bazy. Jestem zielony dopiero zaczyna swoją przygodę z programowaniem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i proszę o sensowne odpowiedzi, które pomagają a nie krytykują
|
|
|
![]()
|
|
Wskazanie bzdurnego kodu to nie krytyka a pomoc. No nic, widze ze mamy inne spojrzenie na to (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tak wiec oby oszczedzic ci juz "krytyki" z mojej strony ide ogladac film (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Czyli na forum nie dostanę ani trochę podpowiedz co muszę zmienić?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy kod php się wykona dostaniesz mniej więcej takie coś:
Kod var availableTags = ["miasto1","miasto2","miasto3",]; O ile w php ten przecinek na końcu (po miasto3) by przeszedł, o tyle JavaScript wywali błąd. Postaraj się coś z tym zrobić. Być może przyda się mb_substr() albo json_encode(). Kolejna sprawa - zastanów się co robi return mysql_fetch_assoc($zmienna_zapytania); i czy na pewno chcesz to osiągnąć. Zasięgnij dokumentacji ze strony php.net o tej funkcji. Tam są przykłady. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Gdy kod php się wykona dostaniesz mniej więcej takie coś: Guzik dostanie a nie kod co pokazales (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Przeciez iteruje po danych ktorych nie ma.@maciek chcesz pomocy? To po pierwsze nie wyjezdzaj z zadnym "krytykowaniem". Wskazalem ci kod ktory jest bledny. Po drugie: zamiast skakac na gleboka wode naucz sie wpierw plywac. Naucz sie jak pisze sie kod, ktory wyswietla dane z bazy danych. Gdy juz opanujesz te sztuke - dopiero wtedy bierz sie za autocomplete, gdy juz troche bedziesz kojarzyl co robia funkcje ktorych uzywasz. Jest cala masa kursow ktora pokazuje jak sie pobiera i wyswietla dane z bazy. O manualu php nie wspominajac |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Guzik dostanie a nie kod co pokazales (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Przeciez iteruje po danych ktorych nie ma. Czepiasz się - w dalszej części napisałem, co trzeba jeszcze poprawić i wtedy ten problem da o sobie znać. Pomijając nawet to, że foreach przy mysql_fetch_assoc nie ma sensownego zastosowania. @maciek19974 http://pl.php.net/mysql_fetch_assoc - tutaj w treści jest pewien kod. Na jego dole jest pętla while(). Mniej więcej w ten sposób powinna wyglądać Twoja, zamiast foreach. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Czepiasz się - w dalszej części napisałem, co trzeba jeszcze poprawić i wtedy ten problem da o sobie znać. ale on iterowal po zmiennej $sql ktora wytrzasnal z kosmosu... No ale niech ci bedzie ze sie czepiam. przeciez poza tymi drobnymi szczegolami wszystko inne jest ok (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ciekawe zjawisko ktoś nie wie co robi i czepia się ludzi chcących pomóc (IMG:style_emoticons/default/facepalmxd.gif)
jak blondynka jadąca pod prąd czepiająca się trąbiących PODPOWIEDZ ( skopiowane z linka który wysłał autor ): Kod <script> $(function() { var availableTags = [ "ActionScript", "C", "C++", "Perl", "PHP", "Python", "Ruby", "Scala", "Scheme" ]; $( "#tags" ).autocomplete({ source: availableTags }); }); </script> kod JQ tak powinien wyglądać zęby dział |
|
|
![]()
|
|
Bardzo ciekawe zjawisko... a jeszcze ciekawsze zjawisko to pokazanie kodu js jak ma wygladac podczas gdy osoba wie jak ma wygladac ale nie wie jak go wygenerowac (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:38 |