![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 13 Dołączył: 7.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Stworzyłem sobie funkcje która ma mi przygotować obrazek z podpisem. Niestety zamiast polskich znaków mam krzaczki. Próbowałem wielu rozwiązań a mianowicie: 1. Użyłem iconv żeby skonwertować stringa. 2. Sprawdziłem kodowanie baz danych, na wszelki wypadek zrobiłem ALTER DATABASE, ALTER TABLE i SET names UTF-8 zaraz po połączeniu. 3. Wywołałem funkcję z parametrami "z ręki" tj. przygotuj_obrazek(żęćźłó); zamiast danych pobranych z mySQLa. 4. Sprawdziłem kodowanie plików .php i na obu (głównym oraz includowanym) jest UTF-8 bez DOM. Co jeszcze mogę robić nie tak? Proszę Was o pomoc! -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokazać kod. Może czcionka nie obsługuje ogonków
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 13 Dołączył: 7.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę przydługawa ta funkcja ale nieco ją uproszczę
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw wewnętrzne kodowanie na UTF-8.
Znaki wycinaj za pomocą: http://php.net/manual/en/function.mb-substr.php, nie odwołując się do stringa jak do tablicy. Podobnie licz długość stringu - z pomocą funkcji z tej rodziny. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Użycie mb_substr pomogło. Dzięki wielkie!
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:37 |