![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2016 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie zacząłem sobie pisać swój pierwszy skrypcik i napotkałem 2 problemy z którymi nie mogę się uporać. Zainstalowałem webserva,zapisałem plik z rozszerzeniem .php i kod do końca mi się nie kompiluje: Kod wygląda następująco:
Kod <html> <head> </head> <body> <?php echo '<p>Zamówienie przyjęte</p>'; ?> </body> </html> a w efekcie wyświetla mi się Kod Zamówienie przyjęte Gdy usunę z kodu znaczniki <p> to tekst całkowicie jest niewidoczny w przeglądarce.'; ?> Drugi problem wygląda następująco: skrypt piszę w notepadzie++ gdy w formacie ustawiam aby zapisywał tekst jako UTF-8 to w przegladarce widnieje cały kod zamiast tekstu skompilowanego, lecz gdy ustawiam UTF-8(bez BOM) to nie mam polskich znaków. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapisałeś plik jako .php i uruchamianiasz przez localhost? Serwer parsuje pliki PHP?
Nie ustawiłeś ani meta ani odpowiedniego nagłówka po stronie PHP. Jak skonfigurować serwer oraz kodowanie znajdziesz w mojej stopce. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 40 Dołączył: 2.06.2016 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możliwe że przy zmianie kodowania na UTF-8 (bez BOM) zmieniają się znaki bezpośrednio w pliku.
Pamiętaj aby dla html też HTML Encoding (Character Sets) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 11 Dołączył: 8.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eyeyey, a deklaracja DTD, czy jak to się nazywało?
To raz, a dwa nie masz ani jednego nagłówka meta!!! Nawet title nie masz!!! Eyeyey, swoją drogą, ty chyba nie otwierasz tego w przeglądarce tak jak pliki HTML, że sobie po prostu klikasz dwa razy na plik i ci się otwiera? Tak to nie działa. Wpisz sobie w adresie przegląrki po prostu localhost (ew. 127.0.0.1:port gdzie port to numer portu) i wtedy ci się wyświetli. @Edit Jeżeli używasz innej wersji HTML niż HTML 5, to deklaracja kodowania jaką ci podałem będzie działała tylko dla IE. Tu masz deklarację dla innych wersji:
Ten post edytował IAmBoskiM 24.06.2016, 09:53:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:10 |