![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
muszę napisać do piątku projekt bazy danych Spółdzielni mieszkaniowej... baza ma trzymać informacje na temat mieszkańców spółdzielni, pracowników, wpłąt czynszu, wydatki na remonty... może jeszcze coś więcej (zaproponujcie ![]() nie mam pomysłu jak to rozbić na tabele, chciałem zrobić tak: tabela pracowników, mieszkańców, tabela wpłat (z podtabelą kategorii: czynsz, woda, światło), osobna tabela remontów (z podtabelą firm które te remonty wykonują)... czy dobrze rozumuję, czy może ktoś ma lepszy pomysł? projekt mam wykonać albo w MS SQL, albo MySQL, bez różnicy... jeśli ktoś ma pomysł, bardzo proszę o sugestię, jak taka baza może inaczej wyglądać... pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc. Mam ten sam problem. Masz juz moze cos na ten temat...
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 7 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja pracuje w firmie komunalnej i powiem Wam, że prawdziwe programy klasy CRM w polskich warunkach kosztują setki a nawet tysiące złotych. Samo rozliczenie wodomierzy (odczyty, szacunki, wymiany, legalizacje, rachunki, książeczki, taryfy, ciepła, zimna woda, zmiany cen na przełomie roku) można tak skomplikować, że sobie nie zdajecie sprawy. A materia komunalno - mieszkaniowa jest bardzo mocno piętnowana politycznie (kilka ministerstw kształtuje prawo) dlatego tez istnieje wiele przepisów umożliwiających włączenie do rozliczeń sytuacji bardzo złożonych zarówno prawnie jak i rozliczeniowo. W przypadku małej spółdzielni na krótką metę można coś takiego napisać ale na dłuższą mogłoby to być trudne zadanie. Co nie znaczy, że nie do zrealizowania. Na pewno zaprojektowanie i wdrożenie takiego systemu nie jest zadaniem dla studenta informatyki. Wymaga to znajomości realiów i doświadczenia. Dla przykładu powiem, że w akademickiej problematyce marginalnym zagadnieniem są chociażby zaokrąglenia. A przy tysiącach drobnych pozycji faktur można uzyskać inne wartości grupując po miesiącach a inne po kontrahentach. Dla studenta moze sie to wydawać błahe. Dla rejestru VAT i kontroli skarbowej już nie.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:52 |