![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie... mam dwie tabele:
pierwsza ID;Nazwa;Opis druga ID;Nazwa;Opis I teraz czy istnieje zapytanie sql by wyświetlić wszystkie wyniki dla tabel pierwsza i druga ale bez duplikatów jeśli jest ta sama Nazwa?? Z góry dziękuje za pomoc. Ten post edytował nawasaqi 14.06.2016, 08:04:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie pseudozapytania:
Ten post edytował trueblue 14.06.2016, 09:02:24 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chce zakładać nowego tematu ale mam pytanie jak powinno wyglądać poprawnie zapytanie do bazy jeśli załóżmy mam dwie lub więcej tabel połączonych jakąś relacją. Załóżmy mamy jakieś tam transakcje które mogą być realizowane w różnych miastach wymyśliłem taką strukturę:
Tabela `transakcje`: ID_transakcji ID_Osoby ID_Miasta Kwota Tabela `users`: ID_Osoby Nazwisko Imie Tabela `miasta`: ID_Miasta Kod_pocztowy Miasto I mam powiązane to teraz relacjami po ID danej tabeli. I zapełniam tabele jakimiś danymi i teraz chciałbym zrobić zapytanie które zwracałoby załóżmy wszystkie dane lub wybrane z 3 tabel: ID_transakcji|Kwota|Nazwisko|Imie|Kod_pocztowy|Miasto I teraz pytanie jak powinno wyglądać poprawne zapytanie zapytanie do bazy. Czy mam użyć do tego instrukcji INNER JOIN oraz ON czy istnieje jakieś inne optymalne zapytanie. Pozdrawiam Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli ID_Osoby lub ID_miasta mogą być NULL, to LEFT JOIN bezpieczniej
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:26 |