Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> odpalenie strony w php na płycie
dekrzycho

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam, nie wiem czy to jest możliwe ale czy mozna uruchomic serwis internetowy z plytki CD (oczywiście napisany w php i wykorzystujący baze danych MySQL) bez zainstalowanego serwera php i mysql. Czy można tak zrobić aby wkładam płytkę i wszystko mi się uruchamia automatycznie takie wirtualne serwery php i mysql.questionmark.gif?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 8)
crash

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Raczej nie, chyba, że zrezygnujesz z tworzenia jakichkolwiek logów z Apache, czy MySQL, chociaż nie wiem i tak czy uda się odpalić te demony w środowisku tylko do odczytu...

--------------------
+Quote Post
plewa

-----

Można to zrobić tylko musisz znać troche Linuxa. Wystarczy odpalić takie coś w płytki bootowalego Knopixa (uruchamiana z cd dystrybucja linuxa)

--------------------
W razie problemów zapoznaj się z treścią manuala dołączonego do internetu bądź skonsultuj się z programistą lub jego asystentem.
+Quote Post
dekrzycho

X----

Cytat(plewa @ 2005-01-17 11:37:50)
Można to zrobić tylko musisz znać troche Linuxa. Wystarczy odpalić takie coś w płytki bootowalego Knopixa (uruchamiana z cd dystrybucja linuxa)

wlasnie mam problem ponieaż nie znam Linuksa i chciałem to zrobić troszkę na skróty. Ktoś mi powiedział że się da ale nie mam pojęcia jak. Możesz napisać mi coś więcej....
+Quote Post
dr_bonzo

-----

Poszukalem, znalazlem, zaraz sobie wypale biggrin.gif
http://lamppix.tinowagner.com/
http://lamppix.tinowagner.com/en/mini/
tylko nie wiem jeszcze jakie wersje AMPa ma.

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
st1

-----

no wlasnie dlaczego jesczze czegos takiego nie ma co by pozwalało odpalac skrypty php bez serwera!!! Do asp cos takiego jest i naprawde to jest rewelacja. Nazwa sie aspexplore (www.aspexplore.com) - i to polska produkcja exclamation.gif!
+Quote Post
dr_bonzo

-----

Da sie:
http://pl.php.net/manual/pl/features.commandline.php

------------
co do lamppixa:
ma php 4 i 5 (do wyboru przy boocie)
apache
mysql
postgres
proftpd
(wersji nie znam)
tylko ze mni nie dziala sad.gif pada na Xach

Ten post edytował dr_bonzo 19.01.2005, 10:41:36

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
plewa

-----

Przypomniałem sobie. Ma stronie 4programmers.net jest program, który zamienia kod php w plik.exe. Wystarczy go uruchomić w wierszu poleceń. To chyba musi wystarczyć. Prawdopodobnie wtedy nie działa baza MySQL.

http://4programmers.net/download.php/id=181

--------------------
W razie problemów zapoznaj się z treścią manuala dołączonego do internetu bądź skonsultuj się z programistą lub jego asystentem.
+Quote Post
dekrzycho

X----

Cytat(plewa @ 2005-01-19 12:13:06)
Przypomniałem sobie. Ma stronie 4programmers.net jest program, który zamienia kod php w plik.exe. Wystarczy go uruchomić w wierszu poleceń. To chyba musi wystarczyć. Prawdopodobnie wtedy nie działa baza MySQL.

http://4programmers.net/download.php/id=181

Hejka...
winien jestem wam przeprosiny za drobne zamieszanie poniewaz nie sprecyzowalem mojego problemu...
Może na początek powiem tak. Mam platworme Windowsowska. mam strone w php i ona korzysta z bazy MySQL. Chcialbym uruchamiac ten serwis internetowy z plyty CD niezależnie od systemu operacyjnego. Najczesciej bedzie to Win98, 2000, albo XP.
Czy to jest możliwe aby serwer MySQL i Apache uruchamiać wirtualnie bez instalacji z CD i czy mozna by wtedy korzystac z serwisu internetowego offline (podczas dzialania windowsa)
Troche skomplikowane to jest dla mnie poniewaz w tej dziedzinie jestem laikiem...
Ae wiem ze sa takie nakładki na win i tego typu stronki działają, więc może i są takie rzeczy bootowalne z CD pod winde?questionmark.gif
Może wiecie coś o tym?questionmark.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:28