![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam skrypt który dodaje posty i chcę w tych postach umieścić zdjęcia. Limit zdjęć jest 6 więc struktura bazy jest taka: id | tytul | URL | tresc | datadodania | fotka1 | fotka2 | fotka 3 | fotka 4 | fotka 5 | fotka 6 | teraz pytanie: Dodaję post a w nim jedynie dwa zdjęcia, w kolejnym poście dodaję 6 zdjęć. W jaki sposób wyświetlić w danym poście tylko te pola, które zostały uzupełnione? przy wrzucaniu zdjęć pola uzupełniają się: fotka1 = costam.jpg fotka2 = costam2.jpg itd.. Czyli chcę wyświetlać tylko te uzupełnione, gdy nie ma więcej zdjęć, pola są puste jak to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Struktura bazy powinna być taka:
Tabelka posty: id | tytul | URL | tresc | datadodania Tabelka fotki: id | id_postu | fotka W phpie sobie odpowiednio oskryptuj żeby sprawdzało czy nie przekraczasz ilości możliwych do dodania fotek. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem coś takiego:
pytanie brzmi jak zrobić, aby fotki miały nazwy wpisu ID? Mam post o id 11: tworzy mi katalog 11, wrzuca fotki. Załóżmy, chciałbym, aby każda fotka wrzucona nazywała się odpowiednio: 11_1.jpg 11_2.jpg itd I w jaki sposób zrobić, aby na stronie głównej wyświetlała mi się domyślna miniatura? np o nazwie 11_m.jpg chodzi mi, abym podczas wrzucania zdjęć wybrał domyślną fotke, muszę robić osobny upload? i wtedy trzymać nazwę fotki w poście? lub stworzyć taki układ w bazie: id | id_wpisu | fotka | status gdzie status 0 to zdjęcie normalne na stronie a status 1 to zdjęcie na głównej, jednak jak zrobić, abym sobie wybrał, które zdjęcie będzie główne? aha i jeszcze przy wrzucaniu większej ilości zdjęć wyskakuje mi komunikat: Ten post edytował unw 2.06.2016, 14:42:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 22:37 |