![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Posiadam w lokalnej sieci na komputerze z win7 zainstalowany webserv (apache 2.2.22. php 5.3.20, Mysql 5.5.21), na którym działa aplikacja w sieci lokalnej. Chciałbym z tego lokalnego serwera pobierać dane z bazy mysql by były widoczne na stronie www. Strona znajduje się na serwerze w firmie w której mamy wykupiony hosting. Co muszę zrobić, ustawić, skonfigurować by takie połączenie było możliwe? Wujek google podpowiada, że da się to zrobić, przejrzałem kilka stron, ale w wiekszości dotyczyły one linuxa, a nie windowsa. Podawany był tam taki zapis: " Po zalogowaniu na konto z pełnymi uprawnieniami otwieramy plik konfiguracyjny serwera MySQL: nano /etc/mysql/my.cnf W plik szukamy linii: bind-address = 127.0.0.1 Należy ją usunąć lub dodać płotek (hash) - stworzyć z tej linii komentarz: #bind-address = 127.0.0.1 Kolejnym krokiem, który należy wykonać jest restart serwera MySQL: /etc/init.d/mysql restart" ale niestety pod win w pliku my.ini nie znajduję takiej lini. Proszę o konkretną pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek sprawdź opcję skip-networking, później nadaj uprawnienia użytkownikowi.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodałeś użytkownika z dostępem? Reguły na firewallu? bind-address?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dodałeś użytkownika z dostępem? Reguły na firewallu? bind-address? Użytkownika z uprawnieniami dodałem. Jaka reguła ma być na firewallu? i jaki ma byc bind-address? Czy to adres lokalny czy strony www? A czy to ma znaczenie że to windows a nie linux jak wspominałem w pierwszym poście? Ten post edytował dopal 1.06.2016, 09:29:28 |
|
|
![]()
|
|
Nie ma żadnego znaczenia. Konfiguracja jest dokładnie ta sama. bindujesz adres maszyny na której ten serwer stoi. Firewall ma przepuszczać przychodzące połączenia do portu 3306 (domyślnie)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Powinno czy jest? Utworzyć połączenie i korzystać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Bez tego się raczej nie dowiesz czy działa.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Bez tego się raczej nie dowiesz czy działa. Dostaję taki komunikat: Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to MySQL server on '83.16.XX.XXX' (4) in /usr/local/apache/www/htdocs/tu wpisany jest adres strony www/gen/class.SQL.php on line 14 Can't connect to MySQL server on '83.16.XX.XXX' (4) |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
I jestem w czarnej d....
Nie działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Restartowałeś mysql po zmianach?
W jaki sposób był instalowany? Uruchom ponownie narzędzi konfiguracji. I głupie pytanie. Usługa jest uruchomiona? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Restartowałeś mysql po zmianach? W jaki sposób był instalowany? Uruchom ponownie narzędzi konfiguracji. I głupie pytanie. Usługa jest uruchomiona? Tak restartowałem. Usługa działa, bo ludzie pracują na programie bez problemu w sieci lokalnej. Instalowałem to z pakietu Webserv, czyli wszystko było w jednym zestawie tak jak np. w Krasnalu Pewnie coś nie tak ustawiłem: Lokalny serwer na adres powiedzmy 1.1.1.100 w pliku my.ini są te zapisy #skip-networking #bind-address = 1.1.1.100 ( probowałem też ze 127.0.0.1 ) Użytkownik ma poprawne ustawienia ponieważ w sieci lokalnej działa tak jak należy. Problem więc musi leżeć gdzieś dalej. Firewall jest postawiony na OpenBSD. Na serwerze www w utworzeniu połączenia mam takie zapisy :
|
|
|
![]()
|
|
# oznacza komentarz. Możesz tam wpisywać x głupot i to dalej będzie niewidoczne. Maszyna jest na windows więc dotyczy ją firewall win. Jeśli są po drodze jakieś inne albo routing sieciowy inaczej ustawiony / firewalle obce, to już w twojej gestii jest to sprawdzić. Funkcje mysql_* zostały usunięte z PHP 7, nie używaj tego.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
jak usunałem # i restartuje serwer to wyskakują błędy i serwer zostaje zatrzymany
|
|
|
![]()
|
|
Czekaj.
![]() Nie jednak dzisiaj kula jakieś głupoty pokazuje. Ale tak szczerze. Z takim poziomem wiedzy chcesz udostępnić serwer firmowy, być może z ważnymi danymi, na zewnątrz? Nie obraź się ale to poważna głupota. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czekaj. ![]() Nie jednak dzisiaj kula jakieś głupoty pokazuje. Ale tak szczerze. Z takim poziomem wiedzy chcesz udostępnić serwer firmowy, być może z ważnymi danymi, na zewnątrz? Nie obraź się ale to poważna głupota. ![]() Akurat te dane i tak są udostępniane...tylko, że trzeba je dwa razy wpisywać. Raz lokalnie w sieci, a drugi raz na www. Nie obrażam się i mam świadomość zagrożeń, nie wszystko człowiek wie. Inna sprawa gdyby ta sieć lokalna była dobrze zrobiona, ale tu niestety wszystko działa jako prowizorka. A człowiek chciałby sie czegoś nauczyć nowego ![]() Ten post edytował dopal 1.06.2016, 12:25:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 05:04 |