![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra napisalem sobie pliczek klasa.class.php
Teraz napisalem druga klase i chcialbym z niej dostac sie do $this->db z pierwszej
co wy na to ![]() -------------------- Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało, kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
Czasami myślę, iż Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje zdolności. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Yy, nie wiem czy to pomoże bo obiektówki zacząłem się uczyć dopiero od PHP5: w konstruktorze klasy html:
Ten post edytował crashu 15.01.2005, 21:36:49 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W czwórce to nie przejdzie :/
Pehap nie skstruuje obietktu kiedy ty go potrzebujesz. Klasa ktora dziedzicyz posaida tylko własności i metody tej od której dziedziczy - nic więcej. Ten post edytował null 16.01.2005, 00:11:35 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
chyba w żadnym języku coś takiego by nie przeszło. A jednak nie stanowi to żadnego problemu.
Dlaczego? Ponieważ zarówno w php4 jak i php5 należy wymuszać wywołanie konstruktora z klasy po której się dziedziczy, jeżeli pojawi się taka potrzeba. A więc w takim przypadku należałoby zrobić tak:
w php5 jest o tyle łatwiej, że nie musisz pamietać nazwy kostruktora, można bowiem wykorzystać stałą nazwę konstruktora __construct() Wtedy taki zapis wyglądałby tak.
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(DeyV @ 2005-01-16 13:25:25) w php5 jest o tyle łatwiej, że nie musisz pamietać nazwy kostruktora, można bowiem wykorzystać stałą nazwę konstruktora __construct() ale przeciez piszesz extends klasa więc widzisz jak się nazywa konstruktor ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ooo o to chodziło dzięki
Kod DeyV Tego mi brakowało :] i tak przy okazji mam pytanie czy wg. was wielkim grzechem jest używanie zmiennych globalnych, bo zawsze staram sie ten problem omijac ale chyba doszedlem do takiej zlozonosci ze nie bede mogl ich uniknac, ale to cos na osobny post, jeszcze sie zastanowie i napisze ;] dziex -------------------- Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało, kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
Czasami myślę, iż Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje zdolności. |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmienne globalne są nieobiektowe
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Cytat ale przeciez piszesz extends klasa więc widzisz jak się nazywa konstruktor A wyobraź sobie taką sytuację. (w php4)
To jest bardzo prosty przykład, ale wydaje mi się, że dosyć dobrze pokazuje zaletę korzystania z __construct() w php5. A nawet w php4 można to zasymulować, dzięki zapisowi
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:45 |