![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Męczę się od dwóch godzin z pętlą foreach i nie wiem jak to rozwiązać. W pierwszej kolejności przedstawie mój kod:
Mianowicie mam dwie tablice główne "tab1" oraz "tab2". Z tablicy głównej "tab1" z podtablicy nr 30 chcę uzyskać daną wartość. Z tablicy głównej "tab2" z podtablicy 31 chce uzyskać daną wartość. Czy ktoś pomoże? W PHP programuje od kilku lat, ale przyznam szczerze, że pierwszy raz mam z tym problem i aż wstyd się do tego przyznać. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Musisz po prostu dodać indexy, z której tablicy chcesz otrzymać dane, Spróbuj tego:
$t powinna zawierać po kolei każdą wartość z tablicy trzeciego poziomu, jakim jest ['30']. To samo zrób dla ['tab2']['31'] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz po prostu dodać indexy, z której tablicy chcesz otrzymać dane, Spróbuj tego:
$t powinna zawierać po kolei każdą wartość z tablicy trzeciego poziomu, jakim jest ['30']. To samo zrób dla ['tab2']['31'] Rozumiem, że po prostu trzeba dać kolejną pętlę, aby wyciągnąć daną wartość ze sposobu, który zaproponowałeś? Twój kod działa, muszę tylko wyciągnąć teraz daną wartość ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Pętle bez problemu można zagrznieżdżać w każdej kolejnej wielokrotnie.
W przypadku Twojej tabeli będzie to wyglądać tak:
Pamiętaj aby nie pogubić się zbytnio i jeżeli masz zamiar dalej operować na danych wyciąganych z najniższego poziomu tablicy, musisz je wyodrębnić w odpowiedni sposób. foreach to prosta do wywołania pętla, która wywołuje po kolei, lecz dla lepszej kontroli zalecam używanie tablicy for, a dane w tablicach umieszczac z indexami numerycznymi Pozdrawiam! Ten post edytował castagir 21.05.2016, 12:35:54 |
|
|
![]()
|
|
Dzieki. Pomogłes mi
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:26 |