![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 1 Dołączył: 4.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam listę zamówień ograniczoną poprzez poniższy warunek:
czyli do każdego użytkownika przypisany jest dział, a w zasadzie ID tego działu i wyświetlają mu się tylko jego zamówienia. Chciałbym teraz dodać paru użytkowników bez przypisanych działów i zrobić tak, aby im się wyświetlały wszystkie zamówienia. Tylko za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać. chyba musiałbym tabelę z powyższego podzapytania przenieś do klauzuli FROM głównego zapytania, ale nie jestem pewien. Może jest prostszy sposób na to? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LEFT JOIN z tabelą uzytkownicy_loginy, sprzęgnięcie na: ID_dzialu_realizujacego=ID_dzial + warunku z WHERE.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 1 Dołączył: 4.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie mogę sobie z tym poradzić, może jak ktoś rzuci okiem na całe zapytanie to znajdzie błąd...gdy użytkownik ma wybrany dział to pokazuje ostatnie 15 zamówień, a gdy nie ma to nie pokazuje żadnego. A chciałbym żeby wtedy pokazywało również ostatnie 15 zamówień niezależnie od działu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skopane totalnie.
1. Suma nie jest liczona z 15 rekordow, tylko z wszystkiego. Wynik jest ograniczany do 15 rekordow WYNIKOWYCH 2. aliasy służą do skracania nazw... ![]() 3. złe grupowanie 4. czy USER() to to co myślę? Nazwa zalogowanego uyżytkownika? Tworzysz użytkowników BAZODANOWYCH?? |
|
|
![]()
|
|
ad1 - ale ta suma liczy wartość zamówienia, to znaczy mnoży liczbę pozycji zamówieniowych razy cenę danego wyrobu i sumuje grupując po zamówieniu. Także ograniczenie do 15 zamówień nie wpływa w żaden sposób na wartość zamówienia.
ad2 - wiem, tak naprawdę podstawę każdego zapytania robię poprzez kreator (używam Libreoffice Base połączony z Mysql), stąd tak dokładne nazwy. ad3 - dlaczego złe? Grupuję po ID_zamowienia, tak jak tego chce. Po jakiej kolumnie miałbym grupować? ad4 - USER() to aktualny użytkownik, jest to tabela systemowa MySql (tak mi sie wydaję) do której nie mam dostępu poprzez Libreoffice. Dlatego utworzyłem dodatkową własna tabelę, gdzie mam powtórzone nazwy użytkowników, wraz z ich nazwiskami, działami do których przynależą itd. I dzięki porównaniu mogę sobie wyniki wyszuiwań ograniczać tylko do tych, które interesują danego użytkownika. EDIT: problem udało się rozwiązać za pomocą parametru - ID_dzial Ten post edytował mihmih 10.05.2016, 15:30:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 15:42 |