![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam!
Robię prosty edytor tekstu na swoją stronę i potrzebuję pomocy w stworzeniu funkcji, która by wykrywała zaznaczony tekst w danym paragrafie lub pozycję gdzie znajduje się aktualnie ta kreska pionowa oznaczają miejsce od, którego pisze się tekst. Na razie mam takie coś:
Sam html wygląda tak: Chciałbym po wykryciu tego tekstu lub miejsca kreski pionowej wstawiać elementy HTML. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
linia
arkusz = $(this).parent().parent().parent().find('.arkusz'); powinna wyglądać tak var arkusz = $(".arkusz"); nie zapominaj o VAR jest to bardzo ważne inaczej wszystkie zmienne są globalne Ten post edytował LowiczakPL 9.05.2016, 07:52:43 -------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
linia arkusz = $(this).parent().parent().parent().find('.arkusz'); powinna wyglądać tak var arkusz = $(".arkusz"); nie zapominaj o VAR jest to bardzo ważne inaczej wszystkie zmienne są globalne Niestety nie może być to odniesienie bezpośrednie do tego elementu, gdyż mam dwa takie same elementy na w kodzie html. A mi chodzi dokładnie o ten jeden element, dlatego jest taka długa ścieżka |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 9 Dołączył: 9.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
To nadaj mu id. Nie mogę mu nadać ID, gdyż mam dwa rodzaje edytorów: wizualny i html. Oba mają taki sam element w formularzu, którym jest właśnie element o klasie "arkusz", z którego jest pobierany jest tekst do wysłania. Poza tym to nie jest problem, który chcę rozwiązać. PS: Siedzę na telefonie i niechcący kliknęło się "Pomógł". Da się to jakoś cofnąć? Ten post edytował castagir 9.05.2016, 14:01:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdź to
-------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
już 5 lat nie pisałem nic przy edytorach ale coś tam pamiętam...
Chciałbym po wykryciu tego tekstu lub miejsca kreski pionowej wstawiać elementy HTML. to są 2 różne operacje... chcesz zastąpić zaznaczenie kodem html czy może wstawić html na początku/końcu zaznaczenia po czym przesunąć zaznaczenie?? rozwiązać to można na kilka sposobów... jeśli chcesz zastąpić zaznaczenie kodem html to w IE masz pasteHTML a w pozostałych execCommand command insertHTML, zawsze też możesz usunąć treść po czym mając karetkę wstawić konkretny element wspierany przez wszystkie przeglądarki z unikalnym id czyli "hr", po czym możesz wykonać operacje DOM jeśli wspierasz od IE9 i chcesz wstawić kod przed zaznaczeniem to masz metodę insertNode ogólnie od IE9 masz baaaardzo wygodnie gdyż masz takie metody jak collapseToEnd oraz collapseToStart ogólnie polecam zapoznanie się z kodem źródłowym jakiegoś prostego edytora np. CLEditor jeszcze 5 lat temu musiałem nieźle gimnastykować się z brakiem kilku metod, filtrowaniem pewnych atrybutów i dozwolonych elementów html w manifo.pl, do niektórych zastosowań w treści musiałem wstawiać elementy html z unikalnymi id by mieć punkt zaczepienia... pozdrawiam Ten post edytował zegarek84 9.05.2016, 16:44:41 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:38 |